2016-05-25
一大班朋友食完飯後, 例牌當然要係去揾 “邪惡” 的化身 - 甜品 啦.鮮果拼盤(HKD60/大份)飯後當然要食生果啦, 於是我選擇了一個大的鮮果拼盤. 雪凍過的生果冰冰涼涼好解暑. 併盤有新鮮的芒果、西瓜、密瓜和哈密瓜等, 非常清甜而且新鮮爽脆.提拉米蘇(HKD34)第一次見到係小盆栽造型的提拉米蘇, 都幾特別. 上層的 “泥土” 原來就是朱古力粉, 挖開下面就是滿滿的提拉米蘇蛋糕. 食落有淡淡的咖啡和酒的味道,不會很濃, 而口感就好香滑而不會過甜.芒果拿破崙(HKD34)三層鬆化香脆的酥皮,夾著兩層厚厚的吉士, 再配上新鮮香甜的芒果粒和 淋上朱古力醬, 無論外形和味道都非常誘人. 一啖咬下落, 脆中帶香綿的口感好有層次。再食埋香甜芒果粒,實在太幸福了!!法式肉桂蘋果批 (HKD35)玉桂香味十足的酥皮, 非常香脆. 而酥皮上面鋪上了酸酸甜甜的新鮮蘋果片和一球綠茶雪糕. 雖則一凍一熱, 但卻意外地夾. 吃一啖香甜的蘋果批後, 再配上一啖清新味淡的綠茶雪糕, 不亦樂乎~ 總結: 好味的甜品實在令人又愛又恨, 停不了口.
總結: 好味的甜品實在令人又愛又恨, 停不了口.