2011-05-17
昨天晚上約左朋友去尖沙咀報名讀書,報完名之後我地就嚟左呢度食飯,貪呢度近近地,7點幾冇咩人,我地兩個人就睇下有咩食先啦,餐牌都好多份,有一人餐,全set,餐湯至甜品,138元,有兩人餐,398元,我地覺得太貴及多嘢食,所以睇下主餐牌有咩食,朋友想食咖喱,不過因為唔係套餐冇得加錢叫飲品,之後見到有d定食既餐有咖喱的,又可以加錢叫飲品,所以叫我地就叫左這種定食啦.朋友叫咖喱牛肉飯跟熱奶茶,我叫左一個豬軟骨飯跟熱寧茶.好快就嚟啦,賣相都好似好吸引呀,食下先,飯係有滑蛋舖面的,另一面係豬軟骨,有些洋蔥,豬軟骨只有幾件,味道都幾好,好淋身的,不過好少汁,蛋飯那邊完全冇味的,d蛋係淡的,雖然好滑,但真係好淡口呀,朋友都話佢只係咖喱那邊有味,但係蛋果邊都冇味,咖喱牛肉只有一兩件牛肉,勁少.味道ok個面豉湯仲怪,唔係平時飲開的咸及有些海帶豆腐的面豉湯,係冬菇絲三條的,一開蓋已有好大的冬菇味,但係味道好怪,甜甜地唔知點咁,我同朋友都覺得好奇怪的湯呀.定食還有一些生果的.咁既價錢,咁既質素真的可以有好多選擇,還有環境都好普通,好似一d裝修也沒有的,只像在茶餐廳不像在食日本嘢啊.