2025-01-26
深水埗都有一人鍋嘆啦,天氣凍,想飲熱湯,見到呢間出左濃湯雞鍋係一人鍋,湯底每日用雞腳、原隻雞、豬骨熬製至少6小時👍🏻 而且有好多選擇,好有創意,重點係全部一人鍋都係親民價,幾抵食,性價比高.假日下午,我就約左好友來呢度食飯,一人一個濃湯雞鍋唔駛爭,入去就見到每枱已經有兩個爐座👍🏻 所以所有鍋上枱都會點火keep住燒熱唔怕凍哂! .🍲招牌花膠濃湯雞鍋見到有雞脾同幾條花膠,雞肉幾嫩滑,花膠爽口,湯汁滋潤,裡面仲有娃娃菜,唔怪得多左一份清甜。一人鍋可以揀配飯/米線/公仔麵/米粉等,我地都揀左配米線,米線都俾得幾多下,將米線擺入鍋度煮又得,將湯倒落碗米線又得! 米線吸收哂湯汁夠哂入味.🍲椰子竹笙雞鍋雖然呢兩碗望落差不多,不過味道真係好唔同!裡面加左大量椰肉同竹笙,使用新鮮的海南椰子,雞湯充滿椰香,又有另一番風味!同埋都係有娃娃菜!.🫔菜心我地仲叫多份時蔬,揀左菜心,就係簡單蠔油菜心,好爽,唔錯.🍹凍檸茶同熱華田當然唔少得叫野飲,飲品都幾多選擇,兩杯都唔錯
🍲招牌花膠濃湯雞鍋
🍲椰子竹笙雞鍋
🫔菜心
我地仲叫多份時蔬,揀左菜心,就係簡單蠔油菜心,好爽,唔錯
🍹凍檸茶同熱華田
當然唔少得叫野飲,飲品都幾多選擇,兩杯都唔錯