2023-01-29 146 瀏覽
晏晝係深水埗cafe飲完嘢,周圍行下行到楓樹街球場果邊,發現咗間新開嘅隱世泰國餐廳,附近主要得車房,所以唔係咁啱行過,都有啲難發現,而且佢地夜晚6點先開鋪門面裝修得幾grand,而且廚師係泰國人,所以就去試下,揀咗職員推介嘅兩樣野同朋友share食,同埋兩杯野飲🌟泰式船河金邊粉船河個湯底好香濃,牛肉味好重,飲得出湯底好足料,聽職員講因為佢地個湯底係用咗4個鐘去淆製,唔怪得咁正另外,呢度嘅金邊粉好煙韌,因為唔係用超市果啲,而係用咗新鮮金邊粉,所以同平時食開嘅特別唔同船河配料有肥牛、炸豬皮、豬肉丸、通菜,而我幾欣賞個豬肉丸,因為彈牙兼食到肉汁🌟泰式蝦油蝦炒飯本身對呢碟冇乜大期望,因為都係諗住叫個飯食下,點知呢碟竟然好有驚喜除咗蝦新鮮爽口之外,個飯真係充滿住蝦頭油嘅味,而且每啖都食到一粒粒蝦頭入面啲蝦膏,而個飯炒得香而不油,食到呢碟係有用心去煮,而落埋少少魚露去食更加吊出到個香味🌟泰式菊花茶唔同港式菊花茶,泰式係有斑蘭嘅香味,唔錯🌟泰式奶綠茶綠茶味好濃,而甜度幾正宗,因為喺泰國飲泰式奶茶都係偏甜少少,所以唔太鍾意咁甜嘅人建議可以少甜呢餐樣樣野我同朋友都好滿意,絕對可以encore!

🌟泰式船河金邊粉

🌟泰式蝦油蝦炒飯

🌟泰式菊花茶
唔同港式菊花茶,泰式係有斑蘭嘅香味,唔錯

🌟泰式奶綠茶
泰式菊花茶,泰式奶綠茶

呢餐樣樣野我同朋友都好滿意,絕對可以encore!
2023-01-27
泰式菊花茶,泰式奶綠茶