2019-06-30
原本諗起去嗰間一向坐落呢個位嘅拉麵鋪食個麵。我想去之前確定唔會去到人哋落緊場,所以想喺open rice搵吓佢個lunch break係幾點。因為唔記得個名,喺open rice搵深水埗日本菜。但搵唔到。已經覺得怪。但我照去,因為越諗越搵越想食。亦因為咁,所以寫呢篇文。一去到,見到同一鋪位,裝修冇變,音樂冇變,食具冇變。但鋪名同埋啲拉麵相唔同咗,先知道已經轉咗手。咁我當然照叫個拉麵食。我揀咗濃湯拉麵,加細露筍,加黑芝麻油,加炙叉燒,加味蛋。拉麵到,望落幾好。食完之後最強烈嘅感覺係,「可唔可以唔好用個鋪位呃啲人嚟幫襯你呀?」湯:一飲落去,即刻飲到除咗豬骨湯味,仲有水喉水味,即係喺屋企冇過濾冇煲過嘅水嗰種怪味。口感上,湯底唔夠濃,佢嘅黏度只係來自後加嘅油脂,而唔係濃到好似啲骨髓溶哂嘅感覺。好似啲豬骨湯本身冇用足夠嘅豬骨或者用啲冇咁有骨髓嘅骨或者煲唔夠時間咁 😒麵:好重鹼水味,有少少煮耐咗,唔夠彈牙。細露筍:寫得細(佢哋個名唔係用呢個字,但我唔記得佢用乜),就預咗好幼。但我估唔到個尾位會有渣。我逐條食,6-7條之中只有一條冇渣。黑芝麻油:我食唔到亦聞唔到。如果唔係黑色,我會以為啲油脂溶咗啲。
我揀咗濃湯拉麵,加細露筍,加黑芝麻油,加炙叉燒,加味蛋。
麵:好重鹼水味,有少少煮耐咗,唔夠彈牙。
炙叉燒:好薄、好肥,唔係問題。但問題係,我要好用力咁用牙加筷子都差啲撕唔開!
其他食料正常。
食咗唔夠一半,我忍唔住同個friend講,呢間嘢差過之前嗰間好多!感覺係每一樣嘢,佢都差好多。冇食開或唔係好熟悉好拉麵嘅人應該會俾佢呃到!
食完之後,有一種大陸人想魚目混珠,表面幾好,實際每個細項都偷工減料嘅感覺!
但最後我想強調,呢間鋪頭個拉麵嘅整體質素其實唔太差。只係同上一手嗰間比較,佢只係「ok啦」。
因為我係呢頭嘅街坊,為人好講公義,食嘢又可以好腌尖,先會有感而發,喺呢度嘗試作個比較,以正視聽。