2023-06-12
上星期六下午去食,全程自助,手機落單。當日用Alipay比錢,叫咗買四個餐。但比完錢個系統唔識返回餐廳系統,自行返去safari, 揀咗最底選項我已付款,返回查看訂單。點知系統仍然猛話我未比錢。我未比錢侍應又點會上餐呢?好啦,上餐時發現d飯比錯晒,溫泉蛋變晒生蛋都算。同侍應講,佢就求其係我哋張檯是旦拎張上菜單,然後仲猛話啱。但係系統仲係未出得返我張單。搞到同佢口同鼻拗。終於上晒餐,我哋兌返,飯上錯咗兩個餐,汽水又比漏咗。其實上錯好少事,但最攪笑侍應亂拎張單兌完仲話無出錯。攪到飯出少咗,但已經唔想勞氣啦⋯⋯我哋額外比錢另加多碗飯。明明叫咗一碗150g、一碗200g。 但本身碗飯就好明顯比唔夠,有咩可能150g都係得半碗飯。佢仲要將我哋200g碗飯,整錯左生蛋飯。咁屋企人唔食,要換返白飯。 佢就係另一個餐盤到拎張150g嘅單話係出錯個個餐,就咁換返碗150g嘅飯就算完全亂嚟!
我未比錢侍應又點會上餐呢?
終於上晒餐,我哋兌返,飯上錯咗兩個餐,汽水又比漏咗。
完全亂嚟!