2024-07-24 545 瀏覽
夏日炎炎,通常冇乜胃口,食泰國菜就最啱😬😬👍🏻首先,我哋試咗佢哋嘅三小碗船麵,包括鴨血、豬頸肉同豬肉丸。😝佢哋用料相當實在,湯頭清甜鮮美,完全唔會有任何膩感。鴨血入味十足,豬頸肉軟嫩可口,而豬肉丸更是彈牙多汁,絕對令人垂涎欲滴。🥹🥹🫶🏻另一道是泰式酸辣無骨水晶爪,個爪肉既脆又嫩,完全沒有一絲油膩感😁😁。佢哋獨特嘅酸辣醬汁別具風味,酸中帶甜,相當開胃,讓人忍不住一口接一口。🥰再來就係扎肉豬扒清湯河,個湯頭清甜鮮美,豬扒外脆內嫩,同時帶有一絲淡淡香料味。🤭至於河粉就十分Q彈,吸收住湯汁嘅香氣,實在是一道營養又滋味俱佳嘅菜式。😗另外,我哋試咗佢哋嘅沙嗲串燒雞,👏🏻個雞肉鮮嫩多汁,外表烤至金黃酥脆,配搭特製嘅沙嗲醬,味道獨特醇厚,醬汁非常惹味,個雞唔會烤到冇晒汁😼🤭最後,我哋試咗佢哋嘅泰式炸蝦餅,🥰每一件都炸得金黃酥脆,蝦肉鮮甜彈牙,吸收咗特製醬料嘅香氣,實在太誘人。👍🏻😆除咗以上嘅菜式,仲試咗佢哋嘅解渴梳打水,雖然只係一杯飲品,但係口感清新爽滑,非常好去配襯一頓豐富嘅泰式大餐。🥰

夏日炎炎,通常冇乜胃口,食泰國菜就最啱😬😬👍🏻