2023-06-11
* 東羅 泰館 地址:觀塘裕民坊YM2三樓309號鋪* 今日同朋友係觀塘進食晚餐。店舖近觀塘地鐵站,就在YM2 的平台花園,好方便。餐廳環境幽靜, 踏進去已有一種清新的氣息撲鼻而來, 裝修雅緻 。門口打卡位 ,擺放藤椅,散發着東南亞的異國風情, 令我們忍不住影咗幾張相,再走進去覓食。1. 泰黃咖哩濃汁蟹肉海鮮$168: 咖哩味道甜辣香濃,帶有椰汁味。蟹肉的份量非常多,味道鮮甜。另外海鮮有新鮮爽口的大蝦、 大大隻而鮮甜的青口和爽口的魷魚,配搭得青衣無縫。2. 海南雞半隻$148海南雞色澤漂亮,雞皮爽口彈牙,雞肉又香又滑,整體食落有油香,味道濃。3. 香辣炒通菜 $78我地叫咗個蔬菜,通菜炒得好香,鑊氣十足,係一道地道的經典泰國菜式。通菜鮮甜,充滿口感,吸滿醬汁,好惹味4. 泰館自家手打脆炸蝦棒兩條$48炸蝦棒炸得好香脆,果然係自家手打,食落特別彈牙,而家蝦肉味滿滿。5. 咖哩薄餅$25薄餅煎得好香,有牛油味,再帶點酥脆,用嚟點啱啱叫嘅咖喱味道一流!6. 雞油香飯 $23飯粒軟硬適中,粒粒都沾滿雞油香。7. 泰館雪條奶茶$58依款飲品好特別,奶茶和雪條分開盛載。店員千叮萬囑要先加奶後加茶。
地址:觀塘裕民坊YM2三樓309號鋪
1. 泰黃咖哩濃汁蟹肉海鮮$168:
2. 海南雞半隻$148
3. 香辣炒通菜 $78
4. 泰館自家手打脆炸蝦棒兩條$48
5. 咖哩薄餅$25
6. 雞油香飯 $23
飯粒軟硬適中,粒粒都沾滿雞油香。
7. 泰館雪條奶茶$58
依款飲品好特別,奶茶和雪條分開盛載。店員千叮萬囑要先加奶後加茶。飲品奶香味夠濃,飲起來不太甜,好適合我。