2019-10-03 792 瀏覽
個人幾鍾意支持一些自家形式嘅小店 長沙灣呢間Cosy 比人感覺非常溫暖 非常有家的味道 小店主打越南風味食物 一於光顧表示支持餐廳以白色為主題 顏色簡約明亮 俾人一種好乾淨好舒服嘅感覺 店舖雖小 但勝在夠溫暖 牆上有窩心設計 可供食客手機充電小店只有一對夫婦在店舖打理 並沒有聘請額外的員工 店內還有他們的女兒放學在做功課 好溫馨既場面唷我還留意到夫婦會向每位食客詢問食物質素如何 有什麼需要改善的地方 呢種精益求精嘅態度 真係令我好感動生牛肉湯粉$40 先嘗嘗湯底 湯底清澈不油膩 而且有好重嘅牛味生牛肉片在熱湯中浸熟 所以肉質非常嫩滑 一點也不鞋口 肉味重 牛片脂肪平均細膩 有入口即溶嘅效果除咗粉之外 還加了洋蔥條,芽菜及香蔥 配菜嘅清甜爽脆是越南粉麵嘅一大特色 味道相當正宗蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉$50真材實料味道真實 用咗原個新鮮蕃茄去淆製湯底 味道酸甜而且開胃 仲有陣陣蝦的鮮味 非常出色的一個湯底配料方面有青口 章魚 海蜆 鮮蝦 全部都係海鮮 鮮味十足另外單點咗兩杯嘢飲 凍檸茶及凍檸蜜 味道不會太甜 整體食物質素相當高質 環境舒適 價錢亦相當便宜 是一家非常值得支持的小店

生牛肉湯粉$40

先嘗嘗湯底 湯底清澈不油膩 而且有好重嘅牛味