2025-01-28
位於尖沙咀太興廣場2樓嘅「港久新街」雖然係樓上大排檔,但裝修乾淨企理,俾人一種簡約又有懷舊氣息嘅感覺。餐廳主打多元化菜式,尤其午市推出嘅三款特色丼飯,吸引力十足,價格合理,加埋一杯飲品只需$62。凍飲或者特色飲品需要額外加錢,但整體性價比唔錯。洋蔥肥牛丼牛肉嫩滑,醬汁帶有微甜,配合洋蔥嘅清甜同芝麻七味粉嘅獨特香氣,成碗飯充滿和風特色。而附送嘅味噌湯,暖胃又舒服,特別適合冬天食。蒲燒鰻魚丼更令人驚喜,大大條鰻魚鋪滿飯面,外層蒲燒醬香濃而唔膩,入口軟嫩。雖然平時我唔係特別鍾意食鰻魚,但呢一碗真係成功俘虜咗我嘅味蕾,仲勾起咗當年名古屋旅行時嘅甜蜜回憶。飲品方面,佢哋嘅奶茶有啲紅茶撞鮮奶嘅感覺,帶住絲滑口感,充滿大排檔風味。客人可以選擇加唔加糖,貼心之餘亦帶嚟自由度。整體嚟講,呢度食物質素穩定,服務唔錯,性價比高,適合一家人或者朋友聚餐。 評分:4/5
洋蔥肥牛丼
蒲燒鰻魚丼