帶着元祖師奶到佐敦行街,就想搵間粥店,搵到呢間元朗新記,見到佢有好多種類嘅粥同埋腸粉,就決定一試。岩岩就到佢既下午茶時段,一個粥再配一個腸粉,$34 - $55 ,都真係幾抵,相比佢正常價錢,即係送個腸粉同嘢飲。 我哋兩個人就叫咗兩個餐,打算試多啲嘢食,一個魚片粥,一個蠔仔肉碎粥配叉燒腸同埋炸兩。炸兩一上到嚟,食落去脆卜卜,食得出真係新鮮整嘅,但係油炸鬼啲油就真係”必”出嚟,食咗兩舊就已經覺得好油膩;叉燒腸啲叉燒一般。 魚片粥啲魚片尚算新鮮,粥底比較淡,食得出冇乜味精,但係粥底比較稀,港女師奶最鍾意食都係元祖師奶煮個嘅啲又綿又竭嘅粥;而蠔仔肉碎粥啲肉碎好奇怪,肉係冇乜肉味,係稔身既一舊嘢,因為覺得太奇怪所以最後都冇食,只係食左啲蠔仔就算。食完到前台買單,找錢嘅時候仲要將啲錢一嘢掉過嚟…. 作為呢個餐廳既ending。=============== (滿分為5分) 抵食指數:🌟🌟🌟🌟Encore 指數:-

===============
[港女師奶指數] (滿分為5分)
抵食指數:🌟🌟🌟🌟
Encore 指數:-