2015-07-14 557 瀏覽
今日經過開北角見客, 見完客就同個FRD 喺附近試下呢間新開既潮州菜館食店大慨坐到20 多人,茶餐廳格局, 煮食既地方同鹵水食物既地方比較開揚, 我地會見到廚師門整理緊食物.雖然吾大, 但幾整齊.餐牌餸菜吾算多, 但基本既潮州菜都有, 我地二人十分肚餓, 所以點左4 樣菜鵝腸, 鵝腸係白灼,味道啖, 但質感滑, 有咬口同爽口, 下面配以芽菜,再配以是油同葱, 吾錯蠔餅, 炸蠔餅味道OK, 炸得出面夠香脆, 蠔仔都算足料同大, 係個粉厚左D, 但都OK兩麵皇, 呢個味道吾錯, 上面煎得脆, 下面既面夠滑, 再配以白糖同醋, 好味值得讚既係佢地既鹵水, 叫左豬頸肉同鵝片雙併, 佢地既鹵水汁幾正. 豬肉多肥膏軟身,鹵水鵝比較多肉少肥高,但配以鹵水汁吊味中和, 吾錯總括而言係北角區黎講都係一間可以試下既打冷, 尤其係鹵水食物
雖然吾大, 但幾整齊.

2015-07-14