入到去終於明點解有人話係Pici嘅姊妹店 全程英語交流 6點幾差唔多滿座嘅大廳 就編咗我地3人去「搖滾區」嘅木長枱 聽住頗大聲嘅bgm 望住正對面嘅廚工愉快工作焗pizza👨‍🍳隔離就係班外國人開心暢談 坐係主席位嘅我望住好似西方家庭聚餐咁坐埋一枱但由唔同group組成都幾好笑😂我地圍內傾計比平時要大聲啲 但當同場有人生日 望住成班staff點住蠟燭捧住糕點唱住歌慶祝 個氣氛係幾jenggggg嘅☺👨‍💼班staff都幾easy going 鍾意問下你啲pizza好食不 又好willing to make frd wif u 見自拍嘅我地又主動幫我地認真影相(認真到真係影大頭 連pizza都無入鏡🤣🍕大胃女子就是勇於挑戰佢嗰project tasting🤠即是同行在座每位都要比$195 包每人一份前菜 + pizza + 甜品(最多兩款) 非常體驗到大家能否食哂一底咁足料嘅pizza🤣。。。🦔👉Mozzarella Fritta(Deep fried Mozzarella, pesto dip)炸芝士條呢啲真係無法抗拒!厚厚的新鮮炸起甚至可以拉絲🤪蘸埋青醬食可能無咁漏 但未到話好驚豔。

👨‍💼

🍕

👉Mozzarella Fritta

👉Beef Tartare
(Stracciatella, anchovies, capers)
左上角其實就係嗰堆肉 份量多到差唔多一個麵包咁大 就咁食又食到原汁原味 但夾埋啲流質嘅Stracciatella芝士口感再滑啲 再用麵包夾住食都幾影

👉Tuna Carpaccio
(Yellowfin tuna, orange dressing, mache salad, shallot, capers)
薄切得唔錯 灑埋啲配料睇落幾有食欲 口感唔差都幾新鮮!

🍕Le Pizze🍕
懶懶的我們就點哂招牌嗰3個🤣但建議大家研究真啲啱自己嘅口味 至於薄餅皮係偏厚底且薄餅邊較粗糙 咬落比較有質感 食多幾塊有機因為佢而濟咗🤣

👉Rustica
(Pancetta, baked potato, rosemary, tomino)
呢個食落真係會有驚喜🤩焗薯係片狀所以食落無想像咁濟 撈埋薄切意式煙肉嘅咸香咁食 味蕾幾刺激 再加埋tomino cheese溶埋咁食味道更上一層樓😆pizza真係味道融匯嘅大都會kekee
👉Carbonara
(Pancetta, quail eggs, tomato sauce)
唔少人為咗佢而黎😆真係睇得又食得!每細塊都平均地用煙肉圍住隻鵪鶉蛋 特別在pancetta呢款意式煙肉未經煙燻唔會咁脆口 但無阻成份煙肉蛋係嚿pizza嘅發揮😚幾塊咁食真係略感飽肚!

👉'Nduja
(Spicy salami, smoked scamorza, tomato sauce)
一眼睇落黎辣肉腸但食落同平時食嘅有啲距離🥴因為隻salami食落更辣 而辣味係重過陣腸味嘅 比起其餘更有口感同味道嗰兩款 呢隻'Nduja食落就單調啲

🧁Dolci🧁

👉Pici Tiramisu
唔好睇佢得個杯仔咁 都幾深!! 好厚又細膩嘅mousse on top 每啖都好順滑又唔太漏 筆到最底係微酒嘅手指餅底 用佢黎收尾真係good ending☺

。。。🦔

👉White Chocolate Mousse (Raspberry jam & mix nuts)
開頭無乜期待但食落又唔差!整體係yogurt feel但好開胃嘅甜品 係食多幾啖會因為上面嘅jam稍為甜咗啲 呢個時間食下Tiramisu平衡下🤣