2023-09-21
📌港島灣仔良心牛雜店🍜💛今次嚟到灣仔雄記牛雜 過咗午市時間 出面都仲有一條好長嘅人龍餐廳裝修風格係行懷舊港式style🤓舖頭有好多舊時嘅雜誌同海報 令人回味80 90年代嘅香港情懷🇭🇰今次食佢哋最出名嘅牛雜米😋佢哋嘅港式牛雜係家傳落嚟 同出面嘅味都有啲唔同😝佢哋嘅牛雜米裏面有牛腸牛肚牛蒡牛肺全部都係由老闆每日新鮮製造👍🏻牛雜雖然好多地方都有但係要特別一讚係佢哋清洗得好乾淨少少令人唔舒服嘅內臟味都無😙先講講個湯底 湯底比較濃牛味之餘唔會有好多油另外食得出有比較重嘅酒味 小妹就非常鍾意呢種味~牛腸喺出面非常少有 食得出非常新鮮牛肺好爽彈😆想特別一提就係蘿蔔 平時食牛雜都一定會食到蘿蔔 估唔到佢哋嘅蘿蔔係咁鮮甜 應該係我食過嘅蘿蔔裏面最鮮甜嘅😍餐廳除咗牛雜出名之外 佢哋嘅 腸粉 糯米飯 同埋其他餸菜都好出名 值得大家過嚟一試😎🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:NA👩🏻🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌗💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗💰牛雜米 $55Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)📍 雄記美食 (灣仔)地址:灣仔克街6號廣生行大廈B座地下B2號舖Hashtags🔎#eatgoo
今次嚟到灣仔雄記牛雜
牛雜雖然好多地方都有
但係要特別一讚係佢哋清洗得好乾淨
少少令人唔舒服嘅內臟味都無😙
先講講個湯底 湯底比較濃牛味之餘唔會有好多油
另外食得出有比較重嘅酒味 小妹就非常鍾意呢種味~
牛腸喺出面非常少有 食得出非常新鮮
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
💰
牛雜米 $55
📍 雄記美食 (灣仔)
地址:灣仔克街6號廣生行大廈B座地下B2號舖
Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_wanchai
#eatgoodwestsin_hongkongfood
#eatgoodwestsin_noodles
#eatgoodwestsin_hongkongisland
#eatgoodwestsin_yellow