2019-03-20
利東街附近有好多橫街小巷,有好多嘢食,呢晚我哋嚟到汕頭街,試下呢間港 Kong by Bread & Beast 😋餐廳唔大,大概有40個座位左右,但仲有窗邊嘅位置,飲下嘢食下嘢食下煙又傾下計,幾chill的🤪呢度嘅cocktail睇落幾得意幾吸引,但呢晚我地都not in the mood of drinking,所以齋食嘢算,但食物都十分出人意料之外咁正!所有嘢嘅攞盤都好靚,裝嘢食嘅器皿都係!蔥油餅($48)首先叫咗個蔥油餅,放咗喺個白色嘅磚頭上面😮 份量唔算少,有六件。唔油,不同於平時嘅蔥油餅,佢係比較似flatbreads,口感會實啲硬啲。黑蒜蛋黃醬($48)另外仲加咗個醬汁,聞落已經好香,食落蒜味好香濃~避風塘芝士蟹腸粉($168)XO醬炒腸粉就食得多,芝士醬炒腸粉,仲要加咗蟹肉,你又有冇食過?!蟹肉整咗做肉鬆,份量一啲都唔少,另外仲有三文魚籽同蔥花,口感更上一層樓。芝士醬好濃味,同腸粉一齊食好夾,好新奇嘅配搭!港式咸檸炸雞($158)呢個Kong Fried Chicken (KFC) 係充滿港式味道嘅炸雞。非常推薦大家試吓呢個!!!首先個樣,用咗個好似嘅嘢裝住,好得意,不
所有嘢嘅攞盤都好靚,裝嘢食嘅器皿都係!
蔥油餅;黑蒜蛋黃醬
首先叫咗個蔥油餅,放咗喺個白色嘅磚頭上面😮
份量唔算少,有六件。
黑蒜蛋黃醬($48)
另外仲加咗個醬汁,聞落已經好香,食落蒜味好香濃~
避風塘芝士蟹腸粉
芝士醬好濃味,同腸粉一齊食好夾,好新奇嘅配搭!
港式咸檸炸雞
首先個樣,用咗個好似嘅嘢裝住,好得意,不過好易kwung跌lol
一上菜已經聞到好香~
炸雞下面有啲咸檸醬,同炸雞一齊食好夾。
強力推薦大家試下!!! (唔好食唔關我事,純粹嗰日廚師唔小心整得難食咗姐🤪)
餃餃震
餐廳得一個甜品,我哋就叫咗嚟試下~
建議要差唔多食曬熟食先嗌,因為呢個要趁熱食!
超得意,係甜品嘅餃子。
食物最重要嘅原素——色香味都齊全🤤
餐廳裝修簡單不花巧,坐得舒服👍🏽
店員服務又好~
worths your try!
⛑ 我鍾意,但係餐廳、食物呢啲,都係見人見智架,哈哈哈
menu(好得意,有九龍皇帝嘅字,好香港!):