2023-10-15 1033 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈期間限定的熟成醬油雞白湯拉麵✨終於試到拉麵關注組經常出現的神虎拉麵🍜颱風小犬離開本港後的晚上到訪位於大角咀埃華街的神虎麵商店 7點左右到達等10分鐘左右便有位了 目測8點後唔洗等可以直入除了固定餐單外 每月都會有精選限定口味係我至愛既雞白湯😻!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜熟成醬油雞白湯拉麵 (8/10)等左快20分鐘既拉麵🍜表面保留少許雞白湯泡沫 湯頭第一口順滑creamy 鹹香雞湯中滲透出醬油香氣😳味道比較有層次感 同其他雞白湯味道唔同 幾特別的!拉麵用了幼身直麵 掛湯程度合格 不過口感就有啲軟腍😢如果係粗麵應該會更加索湯雞肉經過火炙入口有油香味 肉質則中規中矩而豚肉夠大塊 吸滿湯汁味道唔錯另外超級推薦加入七味粉!!湯底完全昇華了🤩先是鹹香雞油其後甘甜醬油最後有濃烈的辛辣味毫無違和感 湯底最有驚喜啊不過都有人推薦配飯 當日太飽留待下次再試𐂐 ⠜神虎精選 $135 (8/10)精選款肉類有腩肉 豚肉片 豚肉丸好適合選擇困難症人士男友鐘情豬骨湯底 純白色的湯底味道溫和不太油膩😳豬骨味夠濃烈 本身以為會好重口味腩肉好有份量 不過食曬成碗會好飽比較適合男生

期間限定的熟成醬油雞白湯拉麵✨

除了固定餐單外 每月都會有精選限定口味係我至愛既雞白湯😻!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜熟成醬油雞白湯拉麵 (8/10)

不過都有人推薦配飯 當日太飽留待下次再試

𐂐 ⠜神虎精選 $135 (8/10)
精選款肉類有腩肉 豚肉片 豚肉丸好適合選擇困難症人士
腩肉好有份量 不過食曬成碗會好飽比較適合男生
其次豚肉丸口感非彈牙 介乎手打肉丸的質感 不過我就一般般🙈

𐂐 ⠜炸雞
好多人推薦既炸雞都點左一份
每塊都超級大舊趁熱咬開外層好脆身😍好薄一啲都唔厚粉 雞肉都好嫩滑多汁加少量檸檬汁味蕾更加平衡
當日差唔多枱枱都有點炸物~真心出色

整體最欣賞係湯底2款都好味又夠濃厚雖然麵質有啲失望 另外炸雞都好值得一試🫰🏻
Ig @cheri_foodiary