2024-06-23
🍛🍲🥘🌯🥗灣仔人氣喫茶店Maison Meiji!之前已經bookmark咗好耐😍 終於有機會試到啦!▪️龍蝦蛋包飯蛋包飯嘅龍蝦汁味道好濃郁, 滑蛋好滑夠蛋香, 一齊食真係好夾! 可惜佢個龍蝦就一食就食得出係frozen,有少少雪味。 我諗如果叫吉列豬扒炸蝦嗰啲應該會再正啲!▪️5色刺身丼飯 & ▪️貝·刺身丼飯刺身好新鮮, 份量都幾大。最正係佢個厚切帆立貝, 一大啖咬落去真係好正🤤 不過我同朋友都一致認為佢個壽司飯個醋聞落就好香,但係食落就冇味, 個飯嘅調味較為遜色。▪️焙茶Latte 焙茶味好香濃, 澀澀地又唔會太甜,好飲!拉花拉咗個金魚仔🐠 打卡一流▪️抹茶Latte 間餐廳嘅茶類飲品好唔錯, 抹茶latte茶味濃郁, 同培茶latte一樣都係唔會太甜, 平日可以同朋友黎呢到傾下偈飲下嘢,成件事真係好chill!▪️抹茶Mont Blanc 呢個甜品係由栗子蓉加埋抹茶粉而整成嘅,當日我哋睇曬成個製作過程。餐廳職員首先將蛋糕塗上紅豆蓉同cream, 然後在將啲栗子蓉放落去一個機器, 將啲栗子蓉壓成一條條好似意大利粉形狀, 平均咁樣鋪喺個蛋糕上面。 栗子食落真係好甜, 每啖都係栗子蓉,再配搭上紅
▪️龍蝦蛋包飯
▪️5色刺身丼飯 & ▪️貝·刺身丼飯
▪️焙茶Latte
▪️抹茶Latte
▪️抹茶Mont Blanc
呢個甜品係由栗子蓉加埋抹茶粉而整成嘅,當日我哋睇曬成個製作過程。餐廳職員首先將蛋糕塗上紅豆蓉同cream, 然後在將啲栗子蓉放落去一個機器, 將啲栗子蓉壓成一條條好似意大利粉形狀, 平均咁樣鋪喺個蛋糕上面。 栗子食落真係好甜, 每啖都係栗子蓉,再配搭上紅豆同cream嘅蛋糕, 都幾好食,不過無乜綠茶味。如果你係栗子迷,呢一個甜品一定啱你!
🎀Melo's Rating: 🍑🍑🍑🍑 (5個🍑為滿分)