2024-09-09
一直都想試試餐廳嘅順德私房菜,終於約齊家人,呢日過到嚟叫咗以下食物:螺頭炖翅骨湯 - 炖湯用上螺頭、翅骨、老雞及豬肉等食材炖製,個湯好香濃好鮮甜,但同時又保持到好清,水準好高。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 - 鮑魚個頭唔細,食落爽口彈牙,很新鮮,配上惹味微酸攻鼻嘅燒汁,更能調出鮑魚鮮味及令人開胃。懷舊蝦多士拼大良炒鮮奶 - 呢個組合簡直係順德菜嘅經典,外面唔係好多地方可以食到,蝦多士炸得香脆唔油膩,蝦膠層好厚,食落彈牙鮮味,好出色。大良炒鮮奶第一啖已食到鮮奶香味,而且火喉掌握得很好,沒有過老,係我食過最好嘅炒鮮奶之一。北菇扣鵝掌煲 - 北菇很厚很入味,但唔會過咸,鵝掌炆得好淋,入晒味之餘,鵝掌還能保持完好,可見火喉時間都拿捏得好好。乾煸野菌龍躉球粉絲煲 - 龍躉球好厚身,外層煎香,又吸晒啲薑蔥味,食落啖啖肉,加埋索晒味嘅粉絲,整個煲都很有穫氣很香。古法瓦罉豉油雞 - 豉油雞肉質嫩滑多汁,而且很有雞味,汁醬甜甜哋好惹味,啲汁拎嚟餸飯都好味。上湯浸時蔬 - 雖然看似簡單,但食完就知不同之處,菜心很嫩很清甜,上湯浸完令菜心留有鮮味,加上少少火腿絲,為整道菜添上咸香,不錯。招牌名門炒飯 - 炒飯很有穫
招牌名門炒飯 - 炒飯很有穫氣,材料有蝦仁、叉燒粒及菜梗粒等,飯粒炒得乾身,整體很好味。
紫米露 - 飯後送上湯水結尾,紫米露好足料,有紫米及芋頭,少甜有椰汁香,為呢餐畫上完美句號。
家人對餐廳嘅食物品質及服務一致好評,食材新鮮,廚師巧手廚藝,令看似簡單調味嘅餸菜,做到恰到好處,出面已經很少地方食到順德菜,大家對呢餐都好滿意,已經諗緊下次幾時再去幫襯。