最近心血來潮又想食omakase,系灣仔搵到一間夜晚人均1000蚊都吾洗嘅,就食到多款菜式~更可欣賞師傅席前製作刨冰😁🍧十分多花款,難怪平日亦滿座😳✿ 前菜2款鱈魚乾同埋佐子鱈魚春,鱈魚乾對於好中意香口野嘅我黎講次次都清曬😆香脆可口,沾上蛋黃醬更美味。佐子鱈魚春配以無花果同日本蕃茄🍅鱈魚春吾腥,無花果香甜清新。✿ 鮟鱇魚肝泡芙平時omakase都會食到鮟鱇魚肝,有啲餐廳會做到好腥,呢度就冇呢個問題,吾腥之餘同泡芙嘅爽脆輕易融合。✿ 茶碗蒸裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛✿ 刺身真鯛 帶子 煙燻鰹魚 ,真鯛表面有梅蓉,真鯛薄片得黎魚味又算出,梅蓉帶點清甜。帶子爽口彈牙,煙燻鰹魚師傅整煙燻之前會比客人先拍照📷泡泡效果好得意😆🫧煙燻味好勁。✿ 串燒5串有豬腩肉🐷阿波尾雞翼🐔大蝦🦐大蔥 車厘茄🍅豬腩肉肉質肥美,油脂豐富。阿波尾雞翼好大隻,外脆內軟,雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑。大蝦燒得爽口彈牙。車厘茄頗有驚喜,吾會太酸,有解膩作用。✿ 和牛壽喜燒壽喜燒好多人中意食,和牛有入口即溶感覺😍油脂分佈均勻,壽喜燒湯底香甜,同和牛系天作之合🐮加埋日本蛋黃令和牛層次更能提升。✿ 壽司6貫有鰤

✿ 前菜2款

✿ 鮟鱇魚肝泡芙

✿ 茶碗蒸
裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛

刺身

✿ 串燒5串

✿ 和牛壽喜燒

壽司6貫
有鰤魚 牡丹蝦 甜蝦 拖羅 貝柱 海膽,鰤魚系近年omakase幾常見,平時食開嘅口感較實在,呢度竟然系軟稔😳油香不俗。牡丹蝦同甜蝦表面亦有蛋黃粉,兩者同樣十分新鮮🦐拖羅油脂多,入口即溶☺️貝柱一粒粒口感十足🤍海膽向來系大家最愛🧡

✿ 吸物
鯛魚呈奶白色,魚味香濃🐟裡面有吾少本菇。

✿ 彩羽太卷
講到餐廳招牌菜,非彩羽太卷莫屬!又名為龍珠壽司卷,材料有海膽 拖羅 赤身 青瓜 醬油漬蛋黃,色彩鮮艷❤️🩷🧡💚各款受歡迎刺身組合埋一齊口感相當豐富~

✿ 雪花刨冰
講到餐廳特色之一,一定有雪花刨冰份!有部機器系度⚙️師傅會擺成個冰入去🧊跟住系度刨,就有一絲絲雪冰掉落,感覺非常治癒🥰客人可自行選擇口味,我地揀咗蜜柑同抹茶紅豆白玉🫘兩款甜度自然🍧夏天食想必更滋味❤️
2024-10-14
  • 彩羽太卷