男朋友喺灣仔返工,平日都習慣係附近食飯順便見吓面☺️ 佢平時都有食開呢間,覺得質素唔錯,所以今次就帶我去食😝因為唔太想揀,就嗌咗個二人餐,兩個人$458包2個前菜、2個主菜、飯同湯/飲品,價錢公道。先嚟嘅係燉湯,好足料而且老火,正!泡椒爆牛肉 - 牛肉口感十分嫩滑,泡椒的味道鮮辣可口,配合一些蔬菜和香料,整道菜的味道更加豐富。個人感覺係平時食得嘅辣嘅人都食到嘅程度!大盤花菜 - 用嘅係椰菜,食落好惹味,唔算太辣亦唔油膩!酸菜粉條鮮魚 - 湯底酸味比辣味濃,亦都有酸菜同埋其他配料。魚肉整得幾入味,面卜𡊰竹酸菜粉,Q彈Q彈的!總的來說,「湘蜀人家」的菜品味道正宗,口味豐富,且價格合理。餐廳的環境舒適,氣氛輕鬆愉快,是一家值得一試的中國餐廳。

先嚟嘅係燉湯,好足料而且老火,正!

大盤花菜 - 用嘅係椰菜,食落好惹味,唔算太辣亦唔油膩!