2019-09-29 143 瀏覽
友人介紹我呢間係灣仔新開既日本料理,餐廳分開食鐵板燒同食刺身omakase。呢個月小弟已經食過3間餐廳omakase,間間評價都係中上,唔知呢一間又會係點呢?即刻黎啦!首先講吓師父同侍應都好專業,會講解每一道菜係用咩整,同點食係最好。侍應係用餐期間不時會更換碟同提供濕毛巾,非常貼心!前菜三小碟:水雲漬物/ 胡麻豆腐/凍南瓜湯豆腐好重豆味,口感唔係一咬就散 係好有質感第一次飲凍既南瓜湯,整得非常杰 幾濃味芝麻鯛薄切好清甜新鮮,魚味唔係話好重 但個種魚既餘味一直係個口到!非常好食吞拿魚他他我食開用牛肉整既他他,印象中好似未試過刺身做既他他,唔好睇佢好似細細舊 份量其實都幾多點哂兩件都仲剩呀煙燻帶子+墨西哥尖椒醬呢個煙燻帶子不得了,好好好滑又甜!勁新鮮仲加埋個番茄醬同洋蔥粒!正呀蓮藕饅頭高級版關東煮!饅頭包住咗明太子配上芋頭,蝦,蔥頭,個汁又鮮甜又清新!燒春魚配蛋黃醬賣相精緻得黎又特別,啖啖肉又無骨,好有魚味!配合埋蛋黃醬令到成件事口感更豐富!壽司:金目鯛/赤肉魚/赤貝/真明見/黃油甘/招牌醬油拖羅壽司黎講全部都高質!唔洗點醬油加上唔會腥黃油甘魚!特別想講 非常肥美,口感結實同一般油甘魚唔同

前菜三小碟:
水雲漬物/ 胡麻豆腐/凍南瓜湯

豆腐好重豆味,口感唔係一咬就散 係好有質感
第一次飲凍既南瓜湯,整得非常杰 幾濃味

芝麻鯛薄切

吞拿魚他他
我食開用牛肉整既他他,印象中好似未試過刺身
做既他他,唔好睇佢好似細細舊 份量其實都幾多
點哂兩件都仲剩呀

煙燻帶子+墨西哥尖椒醬
呢個煙燻帶子不得了,好好好滑又甜!勁新鮮
仲加埋個番茄醬同洋蔥粒!正呀

蓮藕饅頭

燒春魚配蛋黃醬

壽司:
金目鯛/赤肉魚/赤貝/真明見/黃油甘/招牌醬油拖羅
壽司黎講全部都高質!唔洗點醬油加上唔會腥
黃油甘魚!特別想講 非常肥美,口感結實同一般油甘魚唔同!
仲有另一個係招牌醬油拖羅,油脂超級豐富
口感軟綿綿,入口即溶

海膽迷你丼
佢最利害既地方係飯粒都有加埋海膽汁嫁!
海膽完全唔腥同入口即溶,無冷藏味!一流呀
+++++
鰹魚清湯
成個廚師發板用呢個魚湯作結!食咗咁多野之後,呢碗湯都依然咁有魚味!滿足滿足
溫馨提示個魚肉入邊有微小嘅骨係可以食用嘅

生果:
提子/密瓜
蜜瓜超級香甜!提子好大粒!仲有細心位,剪咗小小底令提子可以企係碟到

總結,友人無介紹錯!由頭食到尾,無論食物服務環境都係中上級水平!
2019-09-24