2023-09-21 217 瀏覽
朋友成功轉職到心儀公司做資深市場推廣,好慷慨咁請我去響皇悅酒店入邊呢間專食馬來西亞菜嘅鐵飯碗食午餐,唔講唔知原來呢度嘅馬來西亞菜係咁高級同正宗❤️我哋叫咗個二人餐,入邊已經包含小食,頭盤,主菜,主食同甜品,唔使諗食咩❤️小食係一碟炸蝦片,一食就知係新鮮炸起,配埋一壺好精緻鐵觀音,好香口。侍應服務非常良好,經常主動幫我添茶同換餐具。頭盤首先有皮蛋五香炸肉卷,娘野海鮮小金杯,蜜汁黑豚肉叉燒。五香齋肉卷香脆可口,配埋皮蛋消滯一流,我最欣賞都係個海鮮小金杯出邊嘅金杯非常脆口,賣相精緻,味道媲美我上星期響銅鑼灣食嘅一間米芝蓮餐廳嘅同款菜式👍🏻主菜有以下:馬來甘香醬煎大頭生蝦- 大頭生蝦大大隻,蝦身微煎剛剛好,開非常爽口,配以朧味獨特嘅汁,非常惹味👍🏻炭烤黑毛豬肋骨- 份量非常之大,聞落食落已經知同平時BBQ PoRk rib係完全兩個層次,呢個碳火爐燒香味非常出眾,餐廳仲好細心準備咗六杯濃縮檸檬汁俾我哋清新口腔之用,檸檬汁非常酸甜解膩,而搭配嘅酸甜汁配豬肋骨令味道更上一層樓,更豐富。櫻花蝦啫啫雙花- 雙花即係西蘭花同嘅菜花,同樣份量非常足夠,櫻花蝦嘅數量毫不吝嗇,小菜炒得好有火候,讚👍🏻主食係星洲海

主菜有以下:

主食係星洲海鮮炒米粉,嚟到已經香氣撲鼻,賣相同我哋一半港式見到嘅星洲炒米唔一樣,首先並唔係黃色😂但原來個味道嘅精髓係本身已經係炒得好有星馬風味,入邊微辣,非常乾身配料亦非常多。呢間餐廳最特別係每個菜式都特別配搭一啲唔同嘅醬汁,將嗰個菜式嘅味道盡情發揮,炒米粉都唔例外,佢配咗辣醬同醃製小辣椒,同呢個炒米粉配合到天衣無縫👍🏻

最後嘅甜品係金銀摩摩喳喳,見到入邊有好多咋喳配料,芋頭,番薯配合香濃椰汁,甜甜蜜蜜❤️

呢間餐廳嘅用餐感受非常良好,本身喺香港食到嘅馬來西亞菜式通常味道都已經係非常港式,但呢間餐廳我係搵返之前去馬來西亞旅行食到嘅味道,環境非常寬敞,古色古香,侍應生服務亦非常殷勤,好多謝朋友今日請我呢度有一個愉快嘅用餐體驗,亦好開心朋友響自己鍾意嘅工作範疇更上一層樓🫶🏻
午餐