2015-08-16 293 瀏覽
唔知點解最近久唔久都想食下辣野,今日見完客經過上環,記得之前有朋友介紹"滋味廚房",於是約埋先生一齊去試吓。餐廳嘅裝修比較簡潔,侍應亦都好有禮貌。是日我倆叫了番茄湯,尼泊爾咖哩雞,蒜蓉辣蟹加兩個烤餅(蒜茸烤餅&洋蔥烤餅)Order 完,侍應姐姐馬上送上香辣脆餅加兩個醬汁,一個係酸甜醬另一個係薄荷,餐廳的薄荷汁好特別,初初係薄荷味,跟住慢慢在口腔滲出微辣,我都係第一次食薄荷汁有這感覺. 番茄湯應該是經過廚師特別處理,入口好滑溜。餐廳對時間的管理好好,因為餸菜唔係煮好邊樣上邊樣, 而係全部菜式一次過上枱,而餸菜上枱的時候仍保持適合食用的溫度,我好鍾意這個上菜方式,因為可以想死邊樣夾邊樣,不用等來等去。至於尼泊爾咖哩雞,同我哋平時食開嘅咖喱唔同,除咖喱外, 佢哋用咗好多不同的香料及香草去煮,肉質亦相當鮮嫰。 尼泊爾咖哩雞初初見到餐牌,蒜蓉辣蟹有三隻辣椒,都擔心會食唔到,估唔到食落無想像中咁辣,我唔係一個食得辣的人都可以接受,相信係因為印度的煮法,並唔係只係得個辣,而更重要的係好香, 識得食嘅人,這一點已經值回票價。蒜蓉辣蟹至於烤餅, 我個人就鍾意大蒜味多d,非常香口。吃完這一餐,確定印度野唔

餐廳嘅裝修比較簡潔,侍應亦都好有禮貌。

番茄湯應該是經過廚師特別處理,入口好滑溜。
尼泊爾咖哩雞

蒜蓉辣蟹

至於烤餅, 我個人就鍾意大蒜味多d,非常香口。
吃完這一餐,確定印度野唔只係適合愛吃辣的人,不愛辣嘅人都值得來嘗試一下架。

2015-08-14
  • 蒜蓉辣蟹