2017-12-12 1227 瀏覽
呢排轉天氣真係好容易病, 同事一個一個輪住黎病, 原本放工約左同事去行街食晚, 但最後佢都病埋, 所以放工陪左佢去睇醫生。睇完醫生都8點幾, 同事又無胃口所以食粥就啱晒 !記得附近有間 , 海皇粥店我都好喜歡, 尤其冬天食粥或者生病時食粥都係我當中選擇。觀塘物華街的 店子小小, 坐位不多而且較迫, 不過也理解在地鋪租金貴, 難怪會有呢個情況。因為太多人所以影唔到太多相, 海皇粥店的粥類很多, 原來而且有埋蒸魚套餐, 選擇很多。最後和同事點了以下食物 :特餐 $461)     南瓜粟米肉碎粥 炒米粉油條一條2)     鮮味蒸魚餐 $56豉汁蒸魚白飯熱豆漿價錢真係大眾化, 職員也說明蒸魚要等得耐一D, 職員清一色係上了年紀的姨姨, 她們之間互相說笑, 也有和食客傾談, 間唔中又漏左單或整錯食物而大笑一餐, 畫面其實好溫馨。南瓜粟米肉碎粥生病同事食的粥, 呢個粥我都食左好多次, 好好味呀 ! 而且又有益。不過肉碎就變左大大粒, 我較喜歡以前的肉碎 !炒米粉油膩左D, 不過都夠味, 送粥真係一流油條一條職員有問原條上定剪開, 以前我喜歡原條咬, 不過今次改為剪開。油條即炸,熱辣辣 ! 加

記得附近有間 [海皇粥店], 海皇粥店我都好喜歡, 尤其冬天食粥或者生病時食粥都係我當中選擇。觀塘物華街的 [海皇粥店] 店子小小, 坐位不多而且較迫, 不過也理解在地鋪租金貴, 難怪會有呢個情況。

特餐 $46

熱豆漿

南瓜粟米肉碎粥
南瓜粟米肉碎

炒米粉
油膩左D, 不過都夠味, 送粥真係一流

油條一條
職員有問原條上定剪開, 以前我喜歡原條咬, 不過今次改為剪開。油條即炸,熱辣辣 ! 加上同事病左唔食得, 我可以一個人食晒 ^^
油條

豉汁蒸魚
真係等左約15-20分鐘, 鯇魚大大件,蒸得又啱啱好,豉汁又比得多, 送晒一碗飯都唔夠。$56黎講真係唔貴。
鼓汁蒸魚
白飯

今次雖然都係短短一餐晚飯, 但都食得好滋味 ! 有時唔駛食得好貴, 都可以食到美食呢 !
南瓜粟米肉碎
油條