2024-03-13 391 瀏覽
成日都見到啲人去日本旅行必食壽喜燒,其實香港都有好食嘅壽喜燒啦。位於旺角嘅十侍,服務好食物都有質素,絕對值得過黎一試。二人前 鹿兒島黑毛和牛A5和牛來自鹿兒島,有證書列明產地品種,可以比客人拎埋張證書返屋企,牛肉方面有信心保證。和牛嘅雪花紋相當之靚,店員會根據食客嘅選擇,為食客煮到合適嘅熟度,唔驚自己煮而浪費哂高級嘅和牛。用棉花糖煮溶後嘅醬汁煮肉相當特別,第一塊肉嘅甜味較明顯,之後愈煮醬汁愈濃,所以之後嘅肉就會多番啲鹹味。加埋生雞蛋一齊食,肉質更加嫩滑,肉味香濃。而且肉嘅大小比想像中大,唔會話一啖就食哂,店員都會一塊接一塊咁為我地煮肉,所以都幾滿足。整個過程中店員服務都好好,留意住食客進食嘅進度,然後過黎serve。食完肉之後就食埋其他嘅配料,有豆腐蟹柳菇菜等。加埋醬汁落去煮,好快就食得,最後煮埋個稻庭烏冬。食材新鮮加埋個醬汁一齊食,食完好滿足。最後仲有自家製嘅柚子雪糕,食落味道清新,食到柚子皮,同時奶味香濃。另外仲有兩杯野飲,桃味乳酪soda同青之海,兩杯都唔會過甜,飲落清新開胃。

二人前 鹿兒島黑毛和牛A5