2022-10-02
平日難得放假,去銅鑼灣探朋友順道食tea。朋友提議食Pizza,揀咗比較偏僻人流較少在Fashion Walk 的「PizzaExpress Lab」坐低慢慢食慢慢傾。餐廳內呈長形,一邊更有獨立間隔Party Room,亦設有戶外座位,感覺休閒。☘️☘️朋友和我都喜歡少肉多菜飲食,今日目標揀咗幾款素食試吓新口味😋粉紅色新餐牌特別注目,原來每惠顧餐牌中嘅一款食品,餐廳會捐出$8比「癌症基金會」的乳癌支援服務,一定要支持下喇只係舉手之勞。招牌焗麵包球配士多啤梨忌廉好喜歡這裏嘅焗麵包球,外脆內軟有層次。士多啤梨忌廉醬唔會太甜,酸酸地好creamy,吃多也不膩😍Giardiniera 蔬菜芝士薄餅🍕🍕以大量健康蔬菜作餡料,有烤茄子、烤南瓜、雜錦蘑菇、橄欖、烤燈籠椒、新鮮羅勒、馬蘇里拉芝士及忌廉番茄醬。特別喜歡烤燈籠椒,清甜又有烤焦嘅味道!而南瓜蓉香甜配合酸酸地嘅忌廉蕃茄醬,素得來味道依然豐富。牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉有我最喜歡嘅牛肝菌,除了黑松露,味道是最突出的菇菌,配意粉尤其出色。白色的是水牛芝士,芝士味較清新冇加調味,柔軟有韌度亦令蔬菜添上清新嘅芝士味。這裏嘅意粉絕少加鹽調味,重口味嘅人未必適合。
招牌焗麵包球配士多啤梨忌廉
好喜歡這裏嘅焗麵包球,外脆內軟有層次。
士多啤梨忌廉醬唔會太甜,酸酸地好creamy,吃多也不膩😍
Giardiniera 蔬菜芝士薄餅
牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉
有我最喜歡嘅牛肝菌,除了黑松露,味道是最突出的菇菌,配意粉尤其出色。白色的是水牛芝士,芝士味較清新冇加調味,柔軟有韌度亦令蔬菜添上清新嘅芝士味。這裏嘅意粉絕少加鹽調味,重口味嘅人未必適合。但反而喜歡吃到原材料味道😋❣️
Strawberry Iced Tea 士多啤梨冰茶
繼續粉紅系列,好啱打卡嘅賣相😋🌟
紅茶配合士多啤梨蓉味道十分清爽,士多啤梨果肉出奇地甜,不只裝飾咁簡單。😋👍🏻