2023-09-16 1061 瀏覽
從來冇留意過呢間酸辣米線🙈直至今日朋友提議食米線配料選擇多,特別在有四川粉、紅薯粉可以轉比較出名係佢個招牌豬扒酸辣米線本身想試五香牛肉米線,但係今日冇▶️ 古法手撕雞酸辣紅薯粉 ($43)可自選辣度,咁weak嘅我揀咗唔辣同走炸醬😅雖然唔知手撕雞點「古法」法,不至於嫩滑但還可以冇特別調味,所以食到鮮雞肉味鍾意佢有大量酸菜😋仲有芫荽、 香蔥、脆口花生粒,味道豐富湯底清清地,更能突顯酸菜酸味紅薯粉特別,第一次食呢款,樣似透明版烏冬🍜滑捋捋又彈牙煙靭👍🏻真係要咬多幾啖先好吞份量亦幾多幾足▶️ 香滑奶茶 (+$8)平日少喺出面飲凍奶茶,今日忽然想飲尚算有紅茶味叫咗少甜,但仍然偏甜🧋比較似台式珍珠奶茶茶底食完湯麵口渴飲都幾正幾解渴嘅-比想像中好食,因為黎之前睇OpenRice評語好多都話麻麻哋內在環境有啲細,一大班十個人圍住圓枱坐會迫啲服務唔錯,姐姐們有經驗,單多之餘又要記低唔同辣度同要求 e.g. 走酸菜/飲品少甜少冰等,但上菜完全冇出錯🤯仲要上菜速度幾快性價比高,唔收加一,叫埋飲品平均$50/人又多一個HKU學生飯堂選擇~
從來冇留意過呢間酸辣米線🙈直至今日朋友提議食
米線配料選擇多,特別在有四川粉、紅薯粉可以轉
比較出名係佢個招牌豬扒酸辣米線
本身想試五香牛肉米線,但係今日冇

▶️ 古法手撕雞酸辣紅薯粉 ($43)
可自選辣度,咁weak嘅我揀咗唔辣同走炸醬😅
雖然唔知手撕雞點「古法」法,不至於嫩滑但還可以
冇特別調味,所以食到鮮雞肉味
鍾意佢有大量酸菜😋仲有芫荽、 香蔥、脆口花生粒,味道豐富

湯底清清地,更能突顯酸菜酸味
份量亦幾多幾足
古法手撕雞酸辣紅薯粉

▶️ 香滑奶茶 (+$8)
平日少喺出面飲凍奶茶,今日忽然想飲
尚算有紅茶味
叫咗少甜,但仍然偏甜🧋比較似台式珍珠奶茶茶底
食完湯麵口渴飲都幾正幾解渴嘅
香滑奶茶

內在環境有啲細,一大班十個人圍住圓枱坐會迫啲
性價比高,唔收加一,叫埋飲品平均$50/人
又多一個HKU學生飯堂選擇~
古法手撕雞酸辣紅薯粉
香滑奶茶