近年不同食物都發起相關嘅Page討論,無論喺街頭小食燒賣,抑或港人至愛嘅米線都紛紛有不同必試店舖,今次樓豬就決定試試喺餃子界榜上有名嘅店舖—滾餃。睇返相關page介紹先知道原來呢間舖頭係由網店轉營至宜家觀塘嘅實體店。店面裝修簡單,最搶眼就係店內嘅霓虹燈字句裝飾「咪”餃”我後面」。餃子一共7款口味可以選擇。今次因為要嚟得太遲,人氣推介嘅香菇粟米豬肉餃咁啱就賣晒,所以轉左叫京蔥豬肉餃(煎餃)同蒜芯鮮蝦豬肉餃(湯餃)。京蔥豬肉餃(煎餃) 8隻 $44煎餃即叫即煎,一上枱熱辣辣,餃子煎到金黃色相當吸引。咬落第一啖香脆,而且皮薄,點上醋再配上附送嘅菜脯入口,雙重滋味。值得一提嘅係煎餃唔會太油👍🏻👍🏻。另外,同行友人自稱菜脯專家,初嘗滾餃嘅菜脯之時,已經令佢即刻要落單買返樽返屋企。滾餃菜脯醃製得非常入味而且爽口,味道微辣惹味。蒜芯鮮蝦豬肉餃(湯餃) 8隻 $52不得不說,佢哋嘅湯餃係好用心,一嚟湯底係濃郁嘅豬骨湯,二嚟係湯餃皮薄餡靚,喺凍冰冰嘅天氣嚟返一碗好正呀!蒜芯鮮蝦豬肉餃內涵新鮮,鮮蝦入口彈牙,但鮮味就唔係好夠,但呢度嘅湯餃食落真係有令我驚艷嘅感覺~值得一試!

京蔥豬肉餃(煎餃) 8隻 $44
京蔥豬肉餃(煎餃) 8隻