2023-11-09 42 瀏覽
Briketenia係由擁有30年法國菜名廚主理,住係北角既朋友勁力向我推薦依間法國餐廳。今晚就決定同先生浪漫一下🌹一到達,便覺得餐廳很有格調,滿滿法式浪漫既感覺,最厲害係室外有個無敵海景,日光時間去打卡真係一流!我地叫左兩個dinner set。首先有沙律🥗同埋餐前麵包。麵包烘得鬆脆,配上自家制既銀魚蛋黃醬,好有誠意!Starter:法式生牛肉他他Beef tartare(+58)- 牛肉非常新鮮,口感軟嫩,加上生雞蛋🥚混合洋蔥碎🧅胡椒等香料,好惹味開胃!忌廉蘑菇湯 Wild Mushroom Soup - 蘑菇湯非常濃郁,忌廉很幼滑,十分足料,滿滿的蘑菇及麵包碎,擺盤亦很用心。香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 Pan- fried Seabass with Clam Sauce$388 - 鱸魚外皮煎得香脆,魚肉柔軟鮮甜,配上忌廉汁食,層次更加提升左,連配菜既蜆都不容忽視,一樣鮮甜味美😋香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍Grilled Beef Rib-eyes with Mashed Potato & Baby Carrot $428 - 點餐時店員會先詢問幾成熟,我地簡左五成,一上枱已芳香撲鼻,令人

我地叫左兩個dinner set。

Starter:

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍Grilled Beef Rib-eyes with Mashed Potato & Baby Carrot $428 - 點餐時店員會先詢問幾成熟,我地簡左五成,一上枱已芳香撲鼻,令人食指大動!五成熟既肉眼真是剛剛好,油花豐富,口感軟腍,肉味濃郁,推薦必點!連調味都有三款,鹽、芥末、燒汁,真係好細心!私心推薦沾上鹽或芥末食👍🏻必點!

最後set仲包埋飲品,可點奶茶、檸茶等等,奶同糖都係自行調配,咁就一定岩自己口味☕️

食後感係,Briketenia既老闆好nice,會同食客傾計💬關心菜式合唔合我地口味,完全感覺到佢係真心想客人試到美味既法國🇫🇷菜,而餐廳既店員都好細心,留意到我地食完一道菜就會收起碟,適時送上下一道菜,餐廳甚至連餐具擺盤都好講究💯
依到無論係食物、環境、菜式、服務都係好完美,令我同先生度過左愉快既一既,好既餐廳要俾更多人認識,真係好推薦各位黎試試😆