2023-05-30 968 瀏覽
今日久違地去食omakase~🍣因為係報答朋友幫我整眉所以食佢推介既 #佢同我1樣鍾意食omakase所以我係無做任何資料搜集情況下就去左食都小full,最小提早2星期訂~訂枱要留$1000訂金由於過程專心同朋友傾計所以無每樣mark低名同details所以就趁記憶仲係到同大家分享下一啲印象深刻既😆⭐️首先必須講一講我係好小&好怕食魚刺身,除左三文魚外基本唔食,如果去omakase都要講明唔腥先食(因為食過啲omakase都係腥🥺處理得唔好or唔新鮮,有次食到我嘔),今次一樣有講明唔食腥既,師傅都好有信心同我講無問題,然後照上比我,雖然唔係每道都好食到令我深入腦,但真係每道都唔腥,厚肉!有啲仲好爽口,全部都好新鮮🥰所以同我1樣怕腥既都可以放心了~▫️圖2右上角個個魚唔記得叫咩名,超好食,個肉質地有啲似銀鱈魚,食完好想再食多舊😋▫️每次食omakase最期待就係生蠔同海膽,果然無令我失望,呢個生蠔係之前拎過獎,食落爽口厚實又鮮,唔洗任何調味已經相當唔錯!而個海膽係好creamy入口即溶,無野可以挑剔~▫️終於試到傳說中既縞蝦,自問身為超級🦐迷既我,都無食過,真係比較小見🥲但一直聽講好好食,完全估
今日久違地去食omakase~🍣
所以我係無做任何資料搜集情況下就去左食
都小full,最小提早2星期訂~訂枱要留$1000訂金
所以就趁記憶仲係到同大家分享下一啲印象深刻既😆
▫️終於試到傳說中既縞蝦,自問身為超級🦐迷既我,都無食過,真係比較小見🥲但一直聽講好好食,完全估唔到今日會有得食,真係好甜好好食,係佢出現之前,蝦刺身我最鍾意赤蝦,依家完美榮升第1了💕而赤蝦今次都有食到,就唔係刺身咁食了,係即烚之後趁熱即剝殼再即整再趁熱即食,係大隻到除左啲肉好厚之外佢每一層紋都有小小白色膏咁既物體,唔識講總之好好食,覺得仲好食過刺身咁食!
▫️個鮑魚係3種鮑魚入面最頂級既黑鮑,我第一次食,以為會硬啲實啲,點知食落勁淋但又有咬口,原來師傅係放入真空袋蒸3粒鍾,等佢逼啲鮑汁出黎再自己吸收返,不停重複先會做到咁入味又咁好口感🥺而且之前成日聽人講日本會處理好鮑魚既內臟食埋,我真係從來唔敢食,今次佢整成醬叫我點埋鮑魚食,我就試下,點知無想像中腥臭同苦,仲幾好食!食完鮑魚仲有粒飯仔比你撈埋啲醬食,我食哂😂
▫️最後有2個甜品都好深刻,首先係整成布甸口感既玉子,個口感係似到我問左句‘咁即係係布甸定玉子’🤣係真係玉子黎嫁,雖然無到好好食但成件事好得意!!
而個珍珠提子水果撻真係超驚喜,我諗我應該可以食10個,佢最外個層薄到紙咁既我以為係咩紙兜唔食得,點知原來係撻皮可以食的😨超脆!入面會有個餅仔座住啲cream,最頂鋪滿珍珠提子,每一粒都人手剝皮😨o哂嘴,好有心機,成個撻又脆又爆汁好juicy😍

#omakase #日料 #探店 #自費分享
2023-05-30