2021-07-11 515 瀏覽
第一次拜訪舍利鮨,將今日嘅午餐交俾培師父打理!老實講每件壽司我都鍾意,由刺身到赤醋飯都鍾意❤️飲食記錄(食物由左至右/上至下排列,屬上碟次序):1)富山灣白蝦壽司:白蝦軟綿綿好得意2)鱆紅魚壽司3)大尾壽司:魷魚切絲鋪赤醋飯面,爽口4)島根縣池魚壽司:鍾意培師父以蘿蔔漬同蔥配襯池魚,增加口感同味道層次5)剝皮魚壽司:魚肉同赤醋飯中間鋪咗層魚肝蓉,魚肝食落一啲腥味都無,反而多咗入口即溶嘅口感6)太刀魚壽司7)帆立貝壽司:帆立貝配上清檸汁同竹炭葉,食落感覺清新8)千葉縣地金目鯛:油脂度適中9)深海池魚壽司:池魚爽嫩鮮甜,點上少少柚子胡椒,味道更清新10)岩手縣天然鯖魚壽司11)鰹魚壽司:培師傅用備長炭輕輕燒一燒過鰹魚刺身😻大愛大愛鰹魚入口嗰浸火灸味(火灸控❤️)12)石田箱店馬糞海膽壽司:海膽口感嫩滑,雖然唔算甜,但海水味十足,食落好新鮮13)梭子魚壽司:梭子魚經過火灸,入口有香濃嘅煙薰味,加上油脂豐富,入口即溶🤤依款壽司係我頭16款壽司最鍾意嗰款(火灸控)14)蛋漬牡丹蝦壽司:牡丹蝦彈牙,加上蛋黃嘅黏性,有漿住嘴嘅感覺,好得意15)高知縣野生中拖羅壽司:本身唔係特別鍾意食吞拿魚,但培師父推介

飲食記錄(食物由左至右/上至下排列,屬上碟次序):
1)富山灣白蝦壽司:白蝦軟綿綿好得意

10)岩手縣天然鯖魚壽司
石田箱店馬糞海膽壽司

梭子魚壽司

蛋漬牡丹蝦壽司

15)高知縣野生中拖羅壽司:本身唔係特別鍾意食吞拿魚,但培師父推介嘅中拖羅一啲都唔腥,油脂比高,入口有溶化嘅感覺
高知縣野生中拖羅壽司

16)高知縣鮪魚丼:培師父揀選咗嚟自高知縣野生吞拿魚2個唔同嘅部位,配以蛋黃漿製成丼,蛋黃漿住漿住嘴咁食吞拿魚,感覺幾得意
高知縣鮪魚丼

17)太卷: 培師父以包羅萬有嘅太卷作總結😍鰻魚, 海膽, 池魚(數唔唒..自己睇)鰻魚剪得香脆🤤配以嫩滑嘅海膽/油脂豐富入口即化嘅刺身,為舌尖帶來無比享受👼🏻好滿足💗
太卷

小總結:欣賞培師父安排壽司上碟嘅次序,喺淡味至濃味嘅壽司排序之間適時安排小驚喜,令味蕾精神為之一振,最後再準備太卷,完全就係喺你意猶未盡之際令你感到大滿足☺️
2021-07-04
午餐