2014-02-12 357 瀏覽
自從搬離東區,就好少係呢邊食野。太古,我印象中唔係特別多好野食,好食既呢,其他地方又會有分店,所以唔會特登黎太古~但今日食完之後,我諗我黎開港島都會黎買盒食!!!暫時唔見有其他分店呢~係我行行下,懷緬緊邊d鋪頭執左邊d鋪頭仲係度既時候,突然嗅到一陣好香既滷水汁味,周圍望兩望,仲唔係你??去到的確係我嗅到既果陣滷水汁味~ 好香呀~ 睇下有咩食~ 都有好多款~ 食物上都有寫價錢~不過我嫌唔夠清楚~ 黎多張~~大部分都係計件或gram~ 就咁睇價錢覺得還好,都合理。當我仲諗緊食咩先~ 已經有3,4個客準備買/買緊。突然有個切緊野既店員叔叔「啊」左一聲,另一個店員姨姨即刻問佢有無事,個店員叔叔好funny咁對住我地所有人講:「無事無事,好彩我有帶手套,哈哈!」咁既工作環境真開心~ 我都笑埋一份~ 好~睇完一輪,嗌左(排名依好食程度分先後)豬腸、蘿蔔、雞中翼、甜不辣、鵝腎店員會幫你放入滷水內加熱,可以八達通即刻比錢,唔駛出cashier排,total $54.6,雖然份量都幾多,但我聽完個金額個心都震左一下咁多~ 由於我八達通唔夠錢,唯有去排隊,大約10mins,返到去已經有得拎~ 姨姨問我要唔
自從搬離東區,就好少係呢邊食野。

不過我嫌唔夠清楚~ 黎多張~~
大部分都係計件或gram~ 就咁睇價錢覺得還好,都合理。

好~睇完一輪,嗌左(排名依好食程度分先後)
豬腸、蘿蔔、雞中翼、甜不辣、鵝腎

店員會幫你放入滷水內加熱,可以八達通即刻比錢,唔駛出cashier排,total $54.6,雖然份量都幾多,但我聽完個金額個心都震左一下咁多~ 由於我八達通唔夠錢,唯有去排隊,大約10mins,返到去已經有得拎~ 姨姨問我要唔要辣,我話要,比左包辣汁我,可以自己決定點落。跟住,即刻係附近搵個位醫肚!!
我幾鍾意個包裝~ 最重要係佢個封口好易開~ 我初頭仲驚好難開~
豬腸、蘿蔔
打開之後,我將包辣汁落係一邊,可以分開點黎食,又食到原汁原味。首先佢地既滷水汁真係好好味,甜味夠出,岩岩好,唔會死咸或者重味精。所以即使部分食物唔入味,但面有汁,令整體都不錯。包辣汁都幾辣(我唔係超食得辣既人) 但好味呀~ 所以可以分開點少少,very gooooood!!!

1. 豬腸:超入味,滑,易入口,乾淨,冇怪味

2. 蘿蔔:蘿蔔甜,極少渣,又有滷水香

3. 雞中翼:應該炆好耐,夠淋,入哂味,肉同皮都幾滑

4. 甜不辣:煙煙unun,面有滷水汁味,但不太特別

5. 鵝腎:太硬,而且唔入味

啊~ 呢個係我晚餐黎,其實份量幾多($54.6之下),我食完飽左,應該加碗飯就perfect了! 當然我就咁成個食完,都唔覺口乾,滷水汁味仲係口腔內徘徊,唔係飽左,都想再試其他~

賣滷味,最重要當然係個滷水汁,滷水汁好,已經贏左大半~ 當然食物洗得乾淨,新鮮,有心煮都好重要! 所以呢間真係唔錯! 而且店員親切,又好笑容,點搵??

打完都回味~ 希望有機會再去食!!!
2014-01-30
10 分鐘 (外賣自取)
豬腸、蘿蔔