2018-01-11
今日經過觀塘開源道駱駝漆大厦,居然發現這間樓上餐廳- Add Some Thai Restaurant, 顧名思義是食泰國嘢。這間泰國餐廳真係好大間, 座位有好多,就算Lunch時間,因為座落樓上關係和座位勁多,所以不用等太耐便可進入。回歸正傳,餐牌清一色提供set lunch,而價錢大多不過一百片,若不夠吃可加錢38-48添加泰國小食,正。我和同事分別點了泰式招牌蟹肉蛋白炒飯和 香煎鮮青斑魚柳, 再加碟我至愛馬拉盞炒通菜, 未食已十分期待。餐前先來椰子忌廉湯、泰式青咖哩肉碎法包 和手抓餅, 熱熱身先先來泰式招牌蟹肉蛋白炒飯即菠蘿炒飯, 蟹肉份量多, 滲透在炒粒飯中,加上蛋白配搭,令飯更鲜更香。 而菠蘿用上新鮮菠蘿,炒飯粒粒分明, 配上香濃肉鬆嘅甜味,不愧是我至愛的泰國菜一種。這泰式招牌蟹肉蛋白炒飯份量也極其大,食完奇飽,大呼夠喉。至於香煎鮮青斑魚柳, 配上鹽燒海蝦, 海上鮮極其鮮味。 燒海蝦肉質爽彈,少少鹽帶出海蝦鮮甜味,而青斑魚柳也煎得香脆, 肉質很幼嫩,入口即溶,皮脆肉滑,正。唯獨份量少了d,不然便更滿足。最後是我至愛馬拉盞炒通菜,又香濃又惹味,加上少少辣, 通菜夠嫩,果然有水準
最後是我至愛馬拉盞炒通菜,又香濃又惹味,加上少少辣, 通菜夠嫩,果然有水準。
飲品叫了凍朱古力咖啡和泡沫鮮奶咖啡, 最欣賞是朱古力咖啡,甜甜地咖啡味濃,為此餐添上句號。
值得一提是這裏裝修採用大量木質作主調, 環境坐得舒適,加上店員嘅殷勤招呼,日後會繼續來食。