2019-05-18
一提到潮州菜我就會諗起鹵水鵝、蠔仔粥,哈哈,但潮州菜又點止呢兩樣招牌菜呢!今晚朋友就話帶我去老子號陳勤記鹵鵝飯店擦餐飽!一路上,我已經諗好我想食咩,蠔仔粥、鹵水鵝一定走唔甩,其他就由我朋友發板。鹵水鵝1/4上莊,一上枱已經流晒口水,滷水鵝肉整齊排列好每片厚薄適中。鵝片色澤好靚,肉質鮮嫩!鹵水味道一流!芋茸香酥鴨,雖然不是潮州菜,但這麼考功夫嘅菜式都唔係度度有得食鴨肉上面分別有兩層不同口感的芋蓉及芋酥,外層夠酥脆、內層芋泥口感細膩綿密潮州糖醋麵,脆脆的麵條加糖加鎮江醋, perfect match!方魚炒芥蘭,非常鮮嫩可口嘅芥蘭再加上方魚咸咸嘅鮮味,好惹味!我最期待的潮州蠔仔泡粥,新鮮脹卜卜嘅蠔仔能夠帶出粥豐富嘅海鮮味道和獨特嘅口感。呢排咁潮濕嘅天氣,胃口又冇乜。呢個鹹菜胡椒豬肚湯,香濃好味又辣辣地就啱晒!
鹵水鵝1/4上莊,一上枱已經流晒口水,滷水鵝肉整齊排列好 每片厚薄適中。鵝片色澤好靚,肉質鮮嫩!鹵水味道一流!
芋茸香酥鴨,雖然不是潮州菜,但這麼考功夫嘅菜式都唔係度度有得食 鴨肉上面分別有兩層不同口感的芋蓉及芋酥,外層夠酥脆、內層芋泥口感細膩綿密