2021-06-08
Hubby係潮州人, 佢好鍾意食潮式滷水, 今日我地就試下呢間位於灣仔既良記。佢地主打外賣, 亦有座位可以堂食, 不過價錢會比外賣貴多少少。一坐低, 店員哥哥先奉上一碗無味精例湯, 係家常既味道。鵝片飯+滷水鴨蛋 ($68 + $6)- 佢地既滷水非常出色, 鵝肉有嚼勁及帶鵝油香味, 肉質彈牙, 味道層次非常豐富, 推介! 鴨蛋滷得好入味之餘, 唔會乾爭爭, 值得一試! 而且每碟飯都附送咸菜, 潮式風味十足。沙薑雞配潮州粥+滷水豆腐 ($50 + $6)- 豆腐係我每次食親滷水既必點item ! 滷得入味之餘但唔會過咸, 豆腐亦很嫩滑。沙薑雞相對之下比較失色, 肉質有點韌同鞋, 但味道係唔錯的。主力試佢地既滷水食物為佳。值得一讚係, 佢地既潮州粥煲得非常好, 米粒帶有米芯 , 唔似廣東粥咁煮到爆開米花。 Hubby 話, 一碗清粥, 配上各樣潮式滷水同配菜, 好食又實在。令佢回想起小時候, 媽媽既味道。良記滷水大王灣仔軒尼詩道391號軒寧大廈地舖港鐵銅鑼灣站B出口, 步行約4分鐘
一坐低, 店員哥哥先奉上一碗無味精例湯, 係家常既味道。
鵝片飯+滷水鴨蛋 ($68 + $6)
鴨蛋滷得好入味之餘, 唔會乾爭爭, 值得一試!
而且每碟飯都附送咸菜, 潮式風味十足。
沙薑雞配潮州粥+滷水豆腐 ($50 + $6)
主力試佢地既滷水食物為佳。
令佢回想起小時候, 媽媽既味道。
良記滷水大王
灣仔軒尼詩道391號軒寧大廈地舖