2014-03-12
是日路經旺角,未決定晚飯如何解決之際, 看到了此店. 裝潢新淨,燈火通明, 本就惹我好感. 何況未食過, 又更想幫襯一下. 入內後, 店面長型, 不大, 枱與枱的空間可以說有點迫. 不要緊.因為時間才6時許, 人不太多. 哈哈看看MENU, 選擇頗多. 但有DINNER SET. 包1杯飲品, 主食及小食各1. 我點了生牛肉粉, 未有影相, 皆因同其他食家一點, 其生牛肉確是頗多, 但都一層層疊著, 食的時間要一片片抽多, 浸一浸湯先食, 越式風味也不重, 加上碗口不大, 感覺東西堆著多, 賣相普通就不影了. 記得曾經在外國吃過很好吃的, 是碗口闊一點, 粉麵量少一點, 湯大大碗, 整株九層塔浮在湯上, 一碗熱燙燙上來, 生牛片平均放著, 要盡快熱吃的狀態...那才叫正....香港那裡有呢???而我跟點的小食是蝦卷, 本想要春卷, 但賣哂. 幸而此蝦不俗. 很是脆口, 但現實份量是非常之咁細, 像是裝NUTS的那種碟仔, 很是不夠喉. 如果大份D, 我指D蝦可以大隻D就好LU, 咁先食到肉GA嘛!反之另一跟餐的通菜非常咁大碗, 仲有上湯浸住, 味道OK, 食多D菜都係好GE~ 但個湯就
看看MENU, 選擇頗多. 但有DINNER SET. 包1杯飲品, 主食及小食各1. 我點了生牛肉粉, 未有影相, 皆因同其他食家一點, 其生牛肉確是頗多, 但都一層層疊著, 食的時間要一片片抽多, 浸一浸湯先食, 越式風味也不重, 加上碗口不大, 感覺東西堆著多, 賣相普通就不影了. 記得曾經在外國吃過很好吃的, 是碗口闊一點, 粉麵量少一點, 湯大大碗, 整株九層塔浮在湯上, 一碗熱燙燙上來, 生牛片平均放著, 要盡快熱吃的狀態...那才叫正....香港那裡有呢??? 而我跟點的小食是蝦卷, 本想要春卷, 但賣哂. 幸而此蝦不俗. 很是脆口, 但現實份量是非常之咁細, 像是裝NUTS的那種碟仔, 很是不夠喉. 如果大份D, 我指D蝦可以大隻D就好LU, 咁先食到肉GA嘛! 反之另一跟餐的通菜非常咁大碗, 仲有上湯浸住, 味道OK, 食多D菜都係好GE~ 但個湯就冇飲到啦! 飲品加了錢要了紅豆奶茶~ 正~ 加左幾多就唔多記得了! 全餐最正係另外點的此生牛肉片. 生牛肉片是我在澳洲開始愛上的, 但在香港好吃的還沒吃到過! 肉質軟滑, 而且份量不少. 可惜它的伴汁是可口開胃的辣, 而偏偏我不太能吃辣>< 不要緊, 多飲兩啖紅豆奶茶配著剛好! 諗起都想再食!! 都全餐都快要用完之際, 大頭蝦到了. 如其他食評所述, 蝦頭真的很大, 整只都很脆口. 可惜在幾乎飽肚之際才上來, 和飢腸轆轆之時真的感受大不同.
題外話/補充資料:
餐廳的洗手間和店面所帶的少少茶餐廳feel大不同. ok ga wo~!!