2024-05-03
今次試咗將軍澳澳南海岸呢間泛亞洲菜餐廳. 餐廳有戶內戶外座位,是日天氣不佳,唯有轉戰室內. 室內用上月球吊燈、木系裝潢及牆上特式油畫,視覺效果上形成濃厚東南亞色彩風. happy hour飲咗杯皇牌Fruit float 同chilli lime martini. 前者由波蘿、橙、芒果、椰子奶油等調製而成,果味香濃. 後者調配得幾好,帶檸檬草及橘子汁香味,賣相特別,以辣椒造成惡魔造型,口味酸酸辣辣再配上vodka酒精幾過癮.⭐️泰式生蝦🇹🇭🦐生蝦新鮮大隻,口感爽口彈牙,配搭生蒜、辣椒、魚露及自家製醬料,令人食指大動.🥢⭐️泰式蟹肉魚肚羹🦀🐠🥣驚喜之作,湯羹足料新鮮熱辣辣, 聞落飲落唔腥,蟹肉份量多而且味道好鮮魚肚質感超棉滑,仲有香菇提味,配埋芽菜同紅醋食更清新開胃. 食完應該可以補充骨膠原美顏. 😻⭐️脆炸薄圓球 🇮🇳第一次食呢款pani puri小食,原來係印度常見街頭點心. 空心油炸波波內藏惹味薯仔蕃茄洋蔥等,食用時可以沾上薄荷汁及莓汁,符合不同口味需要.⭐️泰式香碎肉羅勒葉包🥬🥓🌶️呢個生菜包都係算我食過嘅入面排名前列之一. 生菜新鮮清爽鮮甜,辣肉份量多,重點係香葉香料調味恰到好處,非常惹
⭐️泰式生蝦🇹🇭🦐
⭐️泰式蟹肉魚肚羹🦀🐠🥣
⭐️脆炸薄圓球 🇮🇳
⭐️泰式香碎肉羅勒葉包🥬🥓🌶️
呢個生菜包都係算我食過嘅入面排名前列之一. 生菜新鮮清爽鮮甜,辣肉份量多,重點係香葉香料調味恰到好處,非常惹味,大大刺激味蕾及食慾. 豬肉粒唔乾身帶肉汁散發滿滿肉香. 唔食豬可以另選雞肉牛肉. 👍
⭐️原味烤餅
Nann外皮酥脆咬落煙靭. 多種口味可以選,但係我哋選擇原味,有時簡簡單單更能細味食物之美.
⭐️椰子雪糕🥥🍨
椰子味香濃,咬到一條條嘅椰絲,口感似食雪葩感覺輕盈,㗳落鹹鹹地有海鹽嘅香味. 為完美一餐作結.