2016-08-19
台灣朋友黎香港工幹,順便約我見面聚聚。唔講唔知,原來台灣人特別中意香港既燒臘飯。原來諗住帶佢high tea, 點知佢叫我帶佢食燒味飯!咁我就一盡地主之誼,做下功課,帶佢食間唔失禮既燒味飯openrice見到宏發燒臘又就腳,燒味又大碟價錢又合理,就帶佢去試呢間。店內大部分遊客都唔係本地人,似乎呢間燒味都係做遊客生意居多,當然啦,正正係祟光百貨附近。服務員見我同朋友對住個餐牌十五十六,佢好好,即刻過黎介紹我地食燒乳豬,佢話呢度既乳豬好香脆可口,一定要試!於是我地點左個燒腩仔拼乳豬,可以試兩款燒味嘩 乳豬同燒腩仔既顏色好光澤,簡直好似岩岩燒起一樣!!望落去都覺得佢好脆,咬落口果然係脆卜卜。燒腩仔同乳豬皮脆肉滑,肥瘦適中,激讚另外我地仲點左個燒鵝瀨。燒鵝一樣出色,鵝肉鮮嫩。唯一美中不足係個湯底,較淡,好似滾水瀨粉咁,扣少少分。燒味以外既選擇。其實南乳豬手我都好想試!!不過真係食唔落咁多。下次自己再黎試先~~~
服務員見我同朋友對住個餐牌十五十六,佢好好,即刻過黎介紹我地食燒乳豬,佢話呢度既乳豬好香脆可口,一定要試!於是我地點左個燒腩仔拼乳豬,可以試兩款燒味 嘩 乳豬同燒腩仔既顏色好光澤,簡直好似岩岩燒起一樣!!望落去都覺得佢好脆,咬落口果然係脆卜卜。燒腩仔同乳豬皮脆肉滑,肥瘦適中,激讚 另外我地仲點左個燒鵝瀨。燒鵝一樣出色,鵝肉鮮嫩。唯一美中不足係個湯底,較淡,好似滾水瀨粉咁,扣少少分。 燒味以外既選擇。