2021-06-19
#上環今日去咗附近呢間食新加坡嘅喇沙嘅專門店,坐位比較多,以食新咖坡喇沙嘅餐廳嚟講,呢間感覺算幾企理乾淨,想坐得舒服慢慢同人傾多幾句都啱去。整體味道好普通,而且佢價錢偏貴,一上菜同食落感覺都唔太值,又未去到唔好食,但呢個價錢做唔到「好好食啊」嘅感覺,就真係未必再回頭食多次喇首先講吓「老街咖喱鴨絲摻摻」,勝在咖喱味夠濃,摻摻好吸味,第一啖食落好開胃,不過配料好唔算好多,睇落同食落都唔太豐富,賣相爭啲,整體性價比感覺唔算好高,不過味道算最突出Lunch Set 竟然有得配支青檸啤酒,好似好高級咁,呢個係少少驚喜,飲落唔苦而且加咗啲青檸汁幾清新街頭雞絲鴨絲湯金邊粉 $75其實簡單啲講就係清湯,但大家感覺又雞又鴨咁好似幾特別有少少 FAKE咗,重點係大家見到嘅雞絲同鴨絲擺得幾求其,又唔算好多料咁,要$75碗感覺真係唔係幾值。檳城蝦麵摻摻嘅湯底似係加咗浸蝦油,但飲落蝦味又唔係好出,叫做淨係有個蝦油香,蝦都唔係太多,而且都幾細隻,我自己覺得 $86蚊都係好唔抵,係觀𡐓街市真係 50蚊食到碗足料好味嘅。海南雞肉質唔算食過最滑,味道偏淡口,主要都要靠醬汁調味,覺得普通咗啲。
老街咖喱鴨絲摻摻
青檸啤酒