2022-04-22
深水埗古法手工瀨粉 餐廳主打每日店內即製瀨粉 食法就好似點車仔餸咁 自己選擇配料 由細到大都好鐘意食茶樓叉燒瀨 今日試下手工做會唔會特別d.由於咩都想試吓 叫左⭐️大大碗鮮製瀨粉$55 豆漿$5杯咩配料都有啲(乾燒腩肉 魚皮餃 鳳城水餃 黃沙豬膶 雪花肥牛 潮州魚蛋 台灣貢丸 墨魚丸 黃金片頭 木耳 豆卜 山菜 腐皮)👍🏻瀨粉相對比較粗身 粗過米線 晶凝通透👍🏻食得出手工製粗又不一口感 同時好滑溜 食到雪雪聲👍🏻湯底 叫咗豬骨湯底 有骨甜 湯底飲得加左小小腩汁 令到豬骨湯濃味左.配料方面👍🏻鳳城水餃 好大隻 🥲主要係都係木耳絲 👌🏻好食(鹼水餃類 我始終都係鍾意 大大隻蝦嘅雲吞)👍🏻黃沙豬膶 好高質 鮮甜 新鮮 勁爽口 小粉👍🏻潮州魚蛋 都唔錯 係白魚蛋 彈彈地 有魚味👌🏻乾燒腩肉 比較似臘肉 同豬油渣合體 ok 但個人唔建議🤷🏻♀️其他果十款 配料就冇咩特別值得講 一般啦.整體食品ok 瀨粉有佢獨特之處 可以一試如果唔點 咁多餸 大概$30-40碗 會平好多(題外話 今日試左條手指咁粗嘅瀨粉🤣有小驚喜).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_深水埗.
由於咩都想試吓 叫左⭐️大大碗鮮製瀨粉$55 豆漿$5杯
👍🏻瀨粉相對比較粗身 粗過米線 晶凝通透
👍🏻食得出手工製粗又不一口感 同時好滑溜 食到雪雪聲
👍🏻湯底 叫咗豬骨湯底 有骨甜 湯底飲得
加左小小腩汁 令到豬骨湯濃味左
配料方面
👍🏻鳳城水餃 好大隻 🥲主要係都係木耳絲 👌🏻好食
(鹼水餃類 我始終都係鍾意 大大隻蝦嘅雲吞)
👍🏻黃沙豬膶 好高質 鮮甜 新鮮 勁爽口 小粉
👍🏻潮州魚蛋 都唔錯 係白魚蛋 彈彈地 有魚味
👌🏻乾燒腩肉 比較似臘肉 同豬油渣合體 ok 但個人唔建議
🤷🏻♀️其他果十款 配料就冇咩特別值得講 一般啦
整體食品ok 瀨粉有佢獨特之處 可以一試
如果唔點 咁多餸 大概$30-40碗 會平好多
(題外話 今日試左條手指咁粗嘅瀨粉🤣有小驚喜)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_深水埗
#江南瀨粉 (福榮街) (深水埗)
地址:深水埗福榮街108號地下
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:2/5 張圓凳唔太好坐 細張 小硬
服務:3/5
抵食:3/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港美食 #深水埗美食 #瀨粉 #粉麵