2020-01-08 714 瀏覽
以前一年只係出香港區幾次,宜家竟然要喺港島區返工,大鄉里真心好唔習慣。喺人稱嘅金鐘,放飯係一個挑戰。今日有好心同事帶我行去灣仔威威食好西😝由金鐘經PP 左穿又插,不消一會就到達榮式燒雞扒,門口有不少打工仔等候中。等咗十分鐘就入去,同事推介『雞藕天成』即跟🖐1) 招牌坑紋燒雞扒:造型幾獨特,雞皮燒得有點焦脆,肉質幾滑,佐以薑蔥、雪菜,混埋白飯一口接一口,很快就清哂成碗🤣藕餅煎得香口,沒有過咸,廚師係有味覺嘅,可以一試👌2) 雞扒親子滑蛋飯:炒蛋係嫩滑嘅🐣薄薄嘅雞扒燒得外皮脆又香,黑椒味出色🤤老抽汁撈埋香蔥、咸酸菜真係好開胃,整個飯嘅份量對我嚟講啱啱夠飽,男士就未必了🤨

以前一年只係出香港區幾次,宜家竟然要喺港島區返工,大鄉里真心好唔習慣。喺人稱[美食沙漠]嘅金鐘,放飯係一個挑戰。今日有好心同事帶我行去灣仔威威食好西😝

雞藕天成

榮式親子雞扒飯