2022-11-20 381 瀏覽
🥢灣仔 城市夜景抵食原隻龍蝦海鮮自選鐵板燒套餐🥢年尾特別多慶祝活動,想同朋友仔食飯或者同另一半慶祝想食餐好,可以試吓呢到位於灣仔的一間海景鐵板燒,裝修日式氣派本系感覺,近日推出了一個價格比較相宜的秋日自選套餐,今晚約咗朋友仔慶祝一下🥢坐低後會提供Menu ,套餐除了有前菜,沙律,可以自選三款鐵板燒主菜,仲有炒飯,湯,漬物及甜品,如果想食得再豐富啲,另外還有多達十多款不同的時令海鮮及肉類俾你自費追加🥢秋日自選套餐 $980 / 位🥢首先店員會擺底醬汁,cocktail sauce,味道清新有蕃茄香,合適點海鮮提升鮮味,新鮮檸檬,仲有芝麻面豉醬,芝麻麵豉醬的濃香味道配肉類就最啱🥢前菜三點 超精緻的前菜擺盤,仲有秋天的紅葉綴,上面的分別係「胡麻豆腐」店員介紹無豆腐在內是用了蒟蒻粉製成的,口質感粉粉糯糯的,好香胡麻味道「明太子青瓜」清爽的青瓜加上幼滑的明太子Cream「煙三文魚」煙三文魚卷上新鮮生菜,咸咸香香的三文魚味🥢季節沙律 配上柑橘柚子汁,酸酸的幾開胃🥢西班牙紅蝦/北寄貝又紅又大隻的西班牙紅蝦,以蝦膏濃郁蝦肉鮮甜見稱,師傅會將蝦頭膏煮成醬汁,再將已煎香的紅蝦放入蝦膏醬汁,蝦肉吸收曬蝦膏的
🥢灣仔 城市夜景抵食原隻龍蝦海鮮自選鐵板燒套餐

🥢秋日自選套餐 $980 / 位

🥢前菜三點

🥢季節沙律
配上柑橘柚子汁,酸酸的幾開胃

🥢西班牙紅蝦/北寄貝
又紅又大隻的西班牙紅蝦,以蝦膏濃郁蝦肉鮮甜見稱,師傅會將蝦頭膏煮成醬汁,再將已煎香的紅蝦放入蝦膏醬汁,蝦肉吸收曬蝦膏的鮮味,蝦肉爽彈蝦味特濃,蝦鬚煎至香脆,好似朵花咁靚,入口脆卜卜的好似食緊濃味版蝦片,其餘蝦膏醬可以用附上的小片多士同吃

🥢北寄貝
用上來自北海道的北寄貝,而家秋天就特別當造肥美,貝肉加入了海苔清湯,令北寄貝味道更能提鮮,肉質爽口鮮甜

🥢龍蝦/南非鮑魚
由於二選一我哋都鐘意食龍蝦,忍痛就放棄了南非鮑魚,估唔到係一人一隻龍蝦真心驚喜,龍蝦新鮮仲識郁,亦係用了蝦頭膏煮成醬汁但味道有不一樣,鮮甜十足,鐘意龍蝦的啖啖肉口感,滿滿的幸福感

🥢美國牛肉薄燒/日本豚肉薄燒
我哋同樣都揀選了美國牛肉薄燒,油脂雖然不多但分佈都幾平均,用上了自家製的蒜片,加入新鮮蔥花,微微燒至半熟,入口重牛味而且帶滿滿的蒜片蔥花的香氣

🥢麵豉湯
剛才的鐵板燒龍蝦頭,會送去廚房整面豉湯,面豉湯中帶點龍蝦的鮮甜

🥢炒飯 ,漬物
個人來講食鐵板燒最期待的係炒飯,炒飯加入了雞蛋,蔥花及煙肉碎,經過鐵板燒香,會有種香烤焦香的感覺

🥢甜品
套餐跟紅豆或開心果雪糕球,師傅好好人咁送咗個香煎焦糖多士,脆脆又香甜焦糖感覺,而開心果雪糕及紅豆雪糕都係自家製,食得到開心果及紅豆原來自身的味道,非常有驚喜

🥢整體今次體驗感覺店員及師傅專業有禮,會細心照顧每一位客人需要及介紹每一道菜的食材,而且師傅幾有笑容又會關心大家啱唔啱食,到中段會有禮問是否需要追加菜式等,可惜今日不是太肚餓,真心非常值得再追加其他菜式

🥢整體環境氣氛好好,食材非常新鮮,以$980 食到原隻龍蝦海鮮鐵板燒套餐真心CP 值高,除了灣仔店,銅鑼灣及觀塘都有分店,有機會的話一定會再過來的

📍 板神鉄板燒日本料理 (The Hennessy) (灣仔)
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy30樓