2025-01-02 1907 瀏覽
不經不覺原來好多年都無寫食評,2025年訂立新目標重新寫下食評過下日辰。成日經過公司附近一間餐廳,望入去裝橫華麗,氣氛又唔錯,就算新開都放膽一試,好有共聚感受下佳節氣氛。論裝橫,香港都有為數不少嘅靚餐廳。呢間唔算最頂級靚,但聖誕樹配上玻璃畫天花,打咭一流,再配合音樂,整個氣氛好好,胃口都特別好。侍應送上熱騰騰嘅麵包同畫龍點睛嘅自家製蒜香牛油,忍唔住食咗2個麵包。食完兩個麵包,都飽咗一半,唯有謹慎點餐,偏向點選特別菜色。呢度服務真心唔錯,餐廳Manager會因應我喜歡嘅食材同適合份量建議菜色,唔似一啲餐廳為sell而sell,又貴又唔好食。侍應首先端上頭盤red prawn crudo及chestnut soup,呢兩道菜真係有驚喜!香港好少地方會做chestnut soup,呢度做得出色,稀稠程度適中,雖然加入鵝肝但又唔會覺得太溜,鵝肝味道不會過搶。red prawn crudo,加入檸檬果皮同自家醬汁,超醒胃,味道特別,屬於香港少有能夠品嚐嘅味道。如果食得落,真係想encore多次。友人點咗tomato labne salad,蕃茄鮮甜,yogurt醬汁都幾refreshing。揀咗

揀咗橙鯛魚柳做主菜。魚柳卷住蟹肉配柑橘Hollandaise醬汁。雖然味道鮮味濃郁但對我嚟講偏鹹,要飲多幾杯白酒中一中和。友人點咗M9和牛,和牛熟成度剛好。若然食材夠新鮮,基本上都錯唔到去邊,所以和牛都算係意料中味道。

雖然都好飽,但都忍唔住點咗兩款甜品—開心果crème brulee及朱古力心太軟。開心果crème brulee真係無得輸,口感軟滑,勝在唔太甜而開心果味突出。朱古力心太軟配焦糖雪糕亦算交足貨無欺場,朱古力味好濃。如果可以改配雲呢拿雪糕應該會更好。

總括而言,食物質素,服務水準,價錢都非常唔錯,算是灣仔區高質之選。