餐廳: 茶園
資訊:

2022-04-25 5018 瀏覽
晚市重開堂食嘅第一日🎉,我同我朋友一齊嚟到君悅酒店嘅茶園,事隔三個月,我覺得佢依然保持到昔日嘅水準😜,只不過係略嫌新鮮感未夠。😞今次晚市自助餐仍然座無虛席💃,唯一唔同就係今日可以睇住中環日落用餐🌇,配埋鋼琴優美嘅音樂🎹,景色同埋氛圍都唔錯。🥰我鍾意茶園嘅原因係因為佢地方夠大,枱同枱之間分隔夠開,保留左足夠嘅私隱度🕵🏻‍♂️。而且,佢嘅服務好細心,例如有侍應見到我餐巾整污糟咗,會即刻同我更換,有啲老人家唔方便出去攞食物,佢哋都好樂意幫手,呢啲就係專業嘅服務☺️講完服務同埋環境,就梗係要講下佢嘅食物。好老實講,呢間酒店主打唔係百變,只係質素,佢嘅款式亦都唔多,只能夠講係貴精不貴多:😮頭盤嘅沙律吧就唔多提,要有嘅toppings都有,亦都唔會有一隻隻烏蠅周圍飛。🪰❌至於頭款隔離就有唔同款式嘅麵包🍞🥖🥐🥯,側邊亦都有唔同種類嘅芝士🧀🪤,我覺得呢間酒店幾好嘅地方就係滿足到我呢個芝士愛好者。😍行過少少就有🦞龍蝦湯同埋其他熱盤:先講講佢嘅龍蝦湯,我唔鍾意麥當勞🍟龍蝦湯嘅原因係我會飲到佢嘅苦澀味😞,不過呢一間餐廳嘅龍蝦湯好順滑之餘亦都唔會有苦味,飲到底部亦都有兩三粒龍蝦,感覺幾滋味。😋😋😋隔離係鵝肝🦆草莓

行過少少就有🦞龍蝦湯同埋其他熱盤:

隔離係鵝肝🦆草莓醬同埋血腸,自己唔係好鍾意食血製品🩸,所以淨係揀咗鵝肝。一入口件鵝肝啲油🛢爆發,成個口充滿鵝油嘅香味,你可能會問會唔會好油膩,我覺得又唔會,畢竟佢下面塊麵包🥖都吸咗好多油,罪惡感冇咁高😈

再行遠少少,就有廚師在場嘅熟食區:有法式牛雜湯🇫🇷同埋威靈頓牛扒🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿。法式牛雜湯——廚師已經將牛雜切好成一件件放喺碗內,你嚟到嘅時候佢就會將啲湯倒入去🥣,我本身冇乜興趣,不過經唔起廚師熱情嘅推薦,所以攞咗一碗嚟試。一試不得了,鹹,好鬼死鹹,大家唔想腎虧就唔好試😂😂😂
威靈頓牛扒——其實件牛扒一啲問題都冇,只不過係廚師刀工唔好,一切成塊酥皮跌咗出嚟,賣相爭少少🤏。

上回講到茶園嘅前菜同埋熱盤,今次我哋就要講吓佢嘅海鮮同埋甜品
茶園嘅海鮮🦐🦑🍤🦞真係唔多,都係得生蠔、青口、長腳蟹、田螺,海鮮區隔離仲有啲煙三文魚🎣等等,青口長腳蟹🦀呢啲就急凍貨色,只能夠讚佢哋處理融雪❄️得好,食唔到雪味,不過海鮮味唔係好夠。至於生蠔🦪我覺得佢係偏瘦削,食一兩隻好似都唔夠喉,同埋生蠔吧師傅🧑‍🍳嘅速度好慢,好多時候都要排隊等。⏲

重點嚟啦,喺開席初期,侍應就會介紹每人都有一隻龍蝦🦞,問你地想點樣煮:清蒸♨️、冷盤❄️、定還是芝士焗🧀。作為芝士嘅狂熱分子,我哋梗係揀咗芝士焗龍蝦🦞
食到中段,龍蝦就上桌,非常大隻,而且佢嘅擺盤好有特色,廚師會好貼心🥰咁將龍蝦鉗嘅肉挑出來,再放喺龍蝦頭嗰度一齊焗,食嘅時候一啲都唔論盡,每一啖都係龍蝦肉,每一啖都食到佢嘅鮮味同埋彈牙爽口!諗返起都拇指大動👍

食到咁上下,就梗係轉戰去甜品🎂
今次佢有得食窩夫🧇、雪糕🍨、同埋馬卡龍等等
佢嘅雪糕😍非常值得一試,因為全部都係自家製,味道亦都唔錯。
我特別推介各位試吓今期嘅🥭芒果糯米飯🇹🇭,真係神還原泰國嘅味道,尤其是係上面嗰層椰漿🥥,竟然可以喺雪糕裏面食到椰漿同埋糯米呢個層次,真係CLS
同埋要大力推介佢嘅🌰開心果泡芙,真係超超超超超超超超超超超超級好食😋佢嘅cream係用開心果製作,極之順滑同埋令人滿足😝😝😝

——————為食分界線——————
📍 茶園 (灣仔)
灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓

推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $800
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #馬里奧自助餐 #茶園 #灣仔 #君悅酒店 #buffet #自助餐 #中環 #日落 #沙律 #芝士 #威靈頓牛扒 #英國 #法式牛雜湯 #法國 #鵝肝 #蘋果 #草莓 #士多啤梨 #恒生信用卡 #優惠 #堂食 #甜品