餐廳: 貓之眼
資訊:

2016-01-19 1771 瀏覽
香港地食野真係好鬼趕架,入到位坐得低,未睇餐牌已經畀人問你食乜,食完個飯未飲完杯水,已經畀人叫你埋埋張單啦。香港地既野食真係好飄忽架,十個食家寫話好食,到你食果陣就唔知點解咁難食,可能係你樣衰,可能係個廚失戀,又可能係你今朝出門時會無同個看更打招呼,真係乜野原因都有,總之你話好食,就未必人地食果次係好食,食評真係難寫過股評架。今日午餐肥柑太又黎陪我食飯,天氣濕濕寒寒既情況下,由原本想食印度咖哩改左去日本咖哩。睇左呢頭有間叫Cats' eyes既日式咖哩,主打蛋包飯、漢堡同埋咖哩,三樣都係我口味,於是就建議柑太去果度食。已經比平時行快幾步,去到都一堆人等緊,好在等左一陣都已經有人食完出黎,好快都到我地埋位。入到去,地方係窄既,人又係多既,位就唔多啦,廿個多少少,我地被安排坐巴位,咁好多無人催我地點菜,慢慢研究食乜後,柑太就要忌廉汁加咖哩汁蛋包飯,我就叫咖哩汁加漢堡蛋包飯。等飯期間,張望四周,睇到裝潢簡單,白木板既牆身上面,加上一兩幅日本電影海報點綴下,如果空間大d,氣氛應該會更好,以前係西貢食過某日本咖啡店,都有類似裝潢,但人地地方大好多,空間感大左,人都坐得舒服d。佢地個開放式廚房上放

佢地個開放式廚房上放左小擺設,有幾支汽水係度,原來家陣zero都有玻璃裝,而佢地有自家製既辣椒醬,係有得賣既,食落似XO醬但唔係好辣。而且佢地有好多小貓貓既擺設,四周望下好易望到。
忌廉汁及咖哩汁蛋包飯
咖哩汁加漢堡扒蛋包飯
飯上檯後,我試左少少忌廉汁,發覺有好濃既忌廉味,呢種係用鮮奶自家製作先有既咁重味道,出面預製既一定食唔到呢隻味。而個咖哩汁係屬於甘口,唔辣果類,而入口咖哩均勻,而忌廉汁既甜香加呢個咖哩,食落個飯配搭非常夾,令到個飯更可口,而個蛋炒出黎,係正宗日式蛋包飯格式,一面半熟一面全熟,味道蛋香兼滑,蛋味濃厚。

我個飯既分別就係個漢堡,食落口唔實,漢堡肉一咬即散,而雖然肉汁唔多,但係勝在肉質嫩滑,雖然未到頂級,但已經合格有餘。伴漢堡既牛肉汁偏甜,但如果混左咖哩食,食耐左就會變得無味,而且個飯底煮得未夠乾物,只係達到一般白飯伴小菜食既程度,如果係要做汁撈既飯,飯身一定要更乾先可以索到汁,同埋食落唔會膩。
自家製辣椒
食到中途加番佢地既辣椒醬,似係XO醬既改版,但辣度更低,必未可以會個飯提升味覺感受。

味道方面佢地做到出黎,但要係呢個區競爭取勝,吸引更多客人既話,就要係再提升番佢地食物煮出黎既味道啦。
題外話/補充資料: 店員入面有識日文英文既日藉店員
2016-01-19
5 分鐘 (堂食)
忌廉汁及咖哩汁蛋包飯
自家製辣椒