2022-10-27
又黎到食台灣野既時候喇🇹🇼門面有一個大招牌 寫上一個【饞】字 亦都係佢地既舖名😲對呢個字唔算太陌生 細個就已經成日話人饞嘴😆其實即係話對方好為食 係一個貪吃鬼咁解🫢店舖行親民路線🥰主要提供簡單而又受歡迎既台式料理部份食材仲係由90後店主親自挑選👍🏼產地真係來自台灣嫁食得安心之餘亦可以盡量保持台灣既原味道😌裝潢主要都係圍繞木系🪵地方唔算太大不過因為環境好光猛 留一種清新感 唔會覺得壓迫😌➷🔹 香酥雞扒滷肉飯🧸話成日食鹽酥雞 不如今次試吓食雞扒🐓呢個香酥雞扒其中一個賣點係即叫即炸🫢多咗等候時間 但個人認為影響唔大 仲可以有品質保證😋原塊炸到酥脆既雞扒 帶一點咸香 內裡肉質唔會乾身🤤而且經過醃製 所以並唔會淡而無味😌仲留有五香粉味道🧂∴滷肉飯既份量亦唔少😲半肥瘦既滷肉食起上黎唔會太膩🤪想特別啲既可以選擇配手撕雞肉飯🐓應該都會幾惹味-🔹 酒香花雕麻油雞麵今次放棄咗最愛既牛肉麵揀咗一樣都好吸引既酒香花雕麻油雞😆花雕酒香源源不絕咁撲出😶🌫️先試一口頭啖湯 溫補而不燥👍🏼花雕酒同麻油既結合 造出好大既層次變化🤤呢隻酒味香濃但唔刺口 所以都會容易令大家接受到😋餐廳用既係台灣黑麻油 營養價值會比較高同健
門面有一個大招牌 寫上一個【饞】字 亦都係佢地既舖名😲
對呢個字唔算太陌生 細個就已經成日話人饞嘴😆
其實即係話對方好為食 係一個貪吃鬼咁解🫢 店舖行親民路線🥰主要提供簡單而又受歡迎既台式料理
部份食材仲係由90後店主親自挑選👍🏼產地真係來自台灣嫁
食得安心之餘亦可以盡量保持台灣既原味道😌 裝潢主要都係圍繞木系🪵地方唔算太大
不過因為環境好光猛 留一種清新感 唔會覺得壓迫😌
由台灣既台畜公司去生產 有認證 又可以食得安心啲🤪
🔹 經典台式珍珠奶茶
🔹 蜂蜜金桔檸檬
珍珠既煙韌彈口 加上茶奶調配均勻
台灣原味道既珍珠奶茶就係咁簡單🧋 用四季桔去沖調既呢一杯台式特飲🍊
蜂蜜代替糖漿🍯清新酸甜 而甜味並唔係死實個種
對於解渴或者消滯都係一個唔錯既選擇👍🏼