2017-02-14 1641 瀏覽
天寒地凍,最想食返啲熱辣辣既野食。靈光一閃,記得喺灣仔公園有一間隱秘既拉麵店,之前經過無數次都未試過,今晚就決定一試虛實!店舖好似其他拉麵店一樣,座位唔多,簡簡單單。一睇餐牌,拉麵店主打雞湯拉麵,同其他拉麵店一般用豬骨湯底唔同。我地點左一個至極白湯拉麵同埋魚介白湯拉麵,同埋餃子、牛肉薯餅、明太子雞翼。麵如其名,白雞湯湯底,第一次品嚐雞湯湯底,湯底口感滑溜,無左豬骨湯油膩既感覺,雞味濃郁。另一款加入魚湯既湯底,比起雞白湯層次更加豐富,如果喜歡濃味既食客可以考慮。拉麵用既叉燒係雞肉,入口鬆軟,有別於一般豬肉叉燒。麵身彈牙爽口,都係坊間少見。小食都係誠意之作,薯餅重薯味,真材實料,當然牛肉可以再多少少。餃子就配左三種不同醬料:介辣、豆瓣醬同蔥油,提供多重享受俾食客。明太子雞翼,故名思義,將明太子釀入雞翼內,味道不錯。總結:近年少見有誠意既拉麵店,難得之處,係樣樣都好好食,所以就算拉麵店位置隱蔽,仍然不斷有食客等位,寫寫下食評,已經開始想再去食。

店舖好似其他拉麵店一樣,座位唔多,簡簡單單。

至極白湯拉麵
魚介雞白湯拉麵

牛肉薯餅
餃子
明太子雞翼,故名思義,將明太子釀入雞翼內,味道不錯。
明太子雞翼

2017-02-10