2023-06-12
朋友係拉麵迷每次去日本必食,睇見呢間日本拉麵店進駐香港,唔使坐飛機已經都食到梗係要去試吓 「麺心國もと」主打拉麵以清淡醬油拉麵作基底,同時亦考慮到不同客人的口味,推出超濃湯拉麵及沾麵,分別配有低溫肥叉燒,肉質軟綿易入口。 香港店主打5款招牌拉麵,我地揀左鹽拉麵同埋沾麵~❣️鹽拉麵~選用較粗身的麵條,配上慢煮脢頭叉燒和慢煮雞胸叉燒,湯底加入了自家製鹽醬,以四種不同粗幼度及不同鹹度的鹽混合煮成,還要靜待兩日才可使用,這樣味道就會變得醇厚,令湯底更芳醇細緻。湯底透明清徹,不會過鹹。❣️沾麵~沾麵湯底以魚湯加入蒜油調成較薄身的沾汁,同其他拉麵店濃稠湯底質感不同,魚香味突出,配上較易掛湯麵條口感更佳😍👍 ❣️另外,京蔥、紫菜、竹筍、流心蛋、麵同叉燒都可追加HK$8起,仲有幾款一品料理可選擇,店主用心經營,專誠過嚟香港培訓員工,用心炮製每碗拉麵,由湯底、麵條、配料以至調味等,每個細節均一絲不苟,依足日本總店做法,務求讓港人可以品嚐到原味道😊 🌟💫冇加一服務費,未準備去日本可以黎試吓來自東京葛飾區的人氣拉麵店「 麺心國もと 」(Mengokoro Kunimoto) 🍜醬油拉麵 Shoyu Ramen ~
香港店主打5款招牌拉麵,我地揀左鹽拉麵同埋沾麵~
🍜醬油拉麵 Shoyu Ramen ~$88
🍜鹽拉麵 Shio Ramen~$88