2023-08-22 1106 瀏覽
最近遇過最差嘅cafe service今日去灣仔飲一間好多朋友推薦嘅cafe,但冇諗過會冇飲到就走左。一入到去,佢鋪頭嘅floor就圍左去個bar同另外兩個客,四個女仔係到傾偈。一開始我仲以為佢係其中一個客人。我企左係度,等侯安排入坐。我唔明點解同時floor同barista 要一齊同同一組客人傾偈。但個floor隔左好耐先如夢初醒,但佢表現出好似分身乏術咁,同我講咖啡機壞左,只可以手沖。我表示失望,我話「我係專程黎飲咖啡」我嘗試同bar入面既barista對話同落單,因為我唔太熟悉手沖,需要介紹及建議,但就比個floor打斷話「可以做凍手沖。」但我care都唔係凍熱… 而係點揀。之後佢哋又忙於同另一組女仔對話,後面又人其他客人入嚟,我就話不如我入坐先。但我入左坐之後,個floor就返返去傾計,到個兩個女仔走左,floor先擺低左一杯水跟手就入埋bar,成個floor就真空左。我望左好耐都冇人理我,正當我諗住行出bar檯落單時,個floor見到有另一位客人入嚟,就抽走左我手中嘅咖啡menu 比剛入黎嘅客人。我當下即時決定離開,個floor仲用一個見到怪客嘅表情望我;我話:「我都未落單」
最近遇過最差嘅cafe service

我企左係度,

我話:「我都未落單」
個floor即刻駁嘴:「我見你玩緊手機呀嘛,我有講唔好意思架…」
然後用一個「兇三小」嘅表情望我。

即係我入一間cafe,冇人介紹手沖豆,我連禁手機自己search都唔得呀?然後「玩手機」就係罪名呀?

我講明我係黎飲咖啡,一黎鋪頭冇機啡都算,仲一手抽走我唯一嘅手沖menu ,咁你expect我點落order? 定你冇聽到我講嘢,唔知我黎飲咖啡?

我已經唔係刻意刁難你,你地同朋友傾計、師傅黎整機,我都等你搞掂先。但你可以話返我玩手機唔睇menu就咁拎左去。同趕客有咩分別?

到底我叫杯咖啡有邊方面唔夠humble要比你哋咁無禮去對待?