2018-01-22
久仰大名嘅前四季甜品總廚Gregoire Michaud喺灣仔嘅麵包店終於開咗喇!之前要去用佢workshop品牌Bread Elements供應麵包嘅餐廳先食到,而且感覺總係好似隔咗重,唔係新鮮出爐咁(可能只係我心理作用)。🤣🤣不過而家去大王東街,就可以大手購入佢嘅出爐麵包喇!門面樸實,啡磚噴上白字,俾我感覺就好似砧板上灑上白麵粉,點題至極。況且,一間以質素取勝嘅麵包店,又何需華麗包裝?始終麵包根本就係一種生活基本、非常入屋舒心嘅食物。見到一盤盤Croissant對住我微笑,梗係要買番個試下!🤤(忘記咗影相,就已經俾我秒殺咗🤦🏻♂️)個牛角包真係非常好食!😱😱😱酥皮食得出一層層鬆脆嘅感覺,有牛油香,但又唔會過油,相當不錯。(最怕有啲舖頭以為落得多牛油就會好食😰)好驚喜見到Gregoire喺冇酒店資源加持之下,亦都做得到酒店質素有餘,透過玻璃窗更可睇到佢親力親為,誠意十足。更要一讚嘅係個價錢,今時今日香港一個牛角包喺連鎖咖啡店都可以賣三、四十蚊,佢賣18蚊之餘,可以有咁嘅質素絕對不失禮。除咗牛角之外,一列麵包櫃都相當吸引,我一場黎到當然捧場,買多咗兩個仲係微暖嘅Walnut/Fig返屋
不過而家去大王東街,就可以大手購入佢嘅出爐麵包喇!
除咗牛角之外,一列麵包櫃都相當吸引,我一場黎到當然捧場,買多咗兩個仲係微暖嘅Walnut/Fig返屋企慢慢嘆。
呢個合桃無花果酸種麵包切開後非常足料,咬落有脆口合桃,無花果粒粒份量適中,唔會太甜,早餐做多士一流!🤤🤤👍🏼
呢間有誠意心機嘅麵包店絕對可以經常返黎買包!🤣👏🏼